vrijdag 3 november 2006

Bij de "dure bouwgrond"

Vandaag schrijft De Standaard over de plannen van de overheid om bouwgronden te verkopen. Waar, oh waar doet dat toch weer aan denken? Warempel! Een post op dit blog van een half jaar geleden (1)! Hmmmmm... (bladerbladerblader...) Schamper... zeer schamper, die post van een half jaar geleden.

Het kwam er op neer dat politiekers ontdekt hadden dat ze (a) tegen dure bouwgronden waren, maar (b) daar zelf niet veel aan konden doen. Zelfs toen ze ontdekten dat de overheid zelf, vaak zonder het te weten, de grootste eigenaar was van bouwgronden, vonden ze dat ze er niet veel aan konden doen. Namelijk, zo vernamen we, behalve de hoeveelheden gronden waar vraag naar, en aanbod van was, “waren er nog een hoop andere dingen” die ook de prijzen bepaalden.

Kortom, ze zeggen maar wat. (“Hoe reageert u, meneer Flahaut, op het nieuwste voorbeeld van belangenvermeniging van een kaliber dat het de andere PS-ers opvalt? Het is allemaal volgens de regels verlopen.”) Maar laat ik opbiechten, het feit dat ze op minder dan een half jaar toch nog tot de juiste conclusie komen geeft hoop.

En zelfs nu krijgen ze nog kritiek. Want De Standaard merkt ook op dat overheidsingrijpen in de vorm van verplichtingen om gronden te verkopen nog altijd overheidsoptreden blijft, met bijhorende mogelijke negatieve effecten. Ik denk dat de krant wel een punt heeft. Maar misschien hoeft de overheid zo ver niet te gaan. Misschien kan een overheid ermee volstaan te vragen dat haar bewindslieden, op alle niveau’s, enkele simpele dingen weten. Bijvoorbeeld: de wet van vraag en aanbod. En bijvoorbeeld, hoeveel bouwgronden de overheid op elk niveau heeft. En nog een voorbeeld, de waarde van die bouwgronden, zowel gezamenlijk als individueel.

Want hey, het is onder belofte al die dingen “goed te besturen” dat ze zich geregeld laten verkiezen, nietwaar? Hoe ze dat goed besturen tot nu toe, toen ze al die zeer simpele dingen nog niet moesten weten, precies hebben klaargespeeld, blijft me overigens een raadsel. Maar dat zal wel ergens naar de reden wijzen waarom ik dan ook geen politicus ben.

(1) http://speelsmaarserieus.blogspot.com/2006/04/dure-bouwgrond.html

Geen opmerkingen: