zaterdag 4 april 2009

De mens, een dier zoals de andere

Hier volgt een citaat:

"(...) éénzelfde lot wacht mensen en dieren: beide ademen hetzelfde leven, beide sterven dezelfde dood. De mens heeft dus niets voor op het dier. Alles is ijdel. Beiden gaan naar dezelfde plaats: ze zijn voortgekomen uit stof en keren terug tot stof. En wie weet of de levensgeest van de mens omhoog gaat en die van het dier omlaag naar de aarde?"

Een mens zou er depressief van worden, of in het beste geval nihilist! Maar hoe dan ook, de vraag is of je het citaat zou kunnen plaatsen? Wie heeft dit gezegd? Bijvoorbeeld...

De Griekse filosoof Herakleitos, in de paragrafen onmiddellijk volgend en voortbordurend op zijn wereldberoemde "panta rhei" (alles is in beweging)?

De negentiende eeuwse filosoof Friedrich Nietzsche, in de inleiding tot hoofdstuk twee van zijn Also sprach Zarathustra, als verklaring waarom hij teruggreep op een zeer antieke Perzische profeet?

De Bijbel, en wel in de verzen 3, 19 - 21 van het boek Prediker?

De twintigste eeuwse psycholoog Sigmund Freud, in zijn "Het Onbehagen in de Cultuur" voor zijn pessimistische conclusie "dat de mens gelukkig zou zijn is geen onderdeel van het plan van de schepping"?

1 opmerking:

tonny zei

Daarom, zo heb ik vastgesteld, is het maar het beste voor een mens dat hij vreugde put uit alles wat hij onderneemt. Dat is wat hem is toebedeeld, want wie zal hem van iets laten genieten na zijn dood.

De Bijbel natuurlijk !!!!!