woensdag 15 april 2009

En dat kan allemaal zomaar...

Luc Van Braekel laat ons een paasrapport zien dat een kind (acht jaar) van één van zijn lezers mee naar huis kreeg:

http://lvb.net/item/7286


Daar vernemen we dat de kinderen het volgende hebben geleerd:

"In de Wero-lessen werkten we rond Koning Rusttevree uit het nette en mooie land Intepedinte. Maar ook met het land van de geldwolven, het land van Koning Douwdzjoons, waar alles vervuild en vies was."

En na die sneer naar "de geldwolven van de Dow Jones" vernemen we ook nog dat "Piecegrientje" als held die geldwolven wist te overwinnen, of nog beter zelfs, "tot inkeer te brengen".

En ik moet zeggen, mijn maag gaat er even hard van keren als die van LVB. Ik moest aan iets denken waarvan ik wel weet dat het nog veel erger is - altijd voor zover het allemaal waar is, natuurlijk - maar volgens een Israeliër die bij mij een grote geloofwaardigheid heeft staan de tekstboeken van Palestijnse schoolkinderen vol formules als "één dode Israeli plus één dode Israeli is gelijk aan twee..." enzovoort. Het Belgische "schoolwerk"mag honderd keer minder bloederig zijn, maar als propagandatruc komt het uit dezelfde school. Bweikk.

Sommigen zullen zeggen - er is er tenslotte al één die dat in de commentaren van LVB ook werkelijk zegt - dat dat allemaal niet zo belangrijk is, en dat de kindjes immers toch niet weten waar het over gaat, enzovoort. Nu is dat misschien zelfs goed bedoeld, maar het blijft fout. Precies zoals LVB zegt is de kunst van de indoctrinatie nu juist om associaties te leggen waar het bewust denken er geen heeft. Zoals ook de commentator onmiddellijk zal inzien zodra hij bedenkt: als dat dan toch allemaal zonder enig effect is: waarom doen de makers dan zoveel moeite om uitgerekend niet-vertrouwde klanken als "Dow Jones" en "Greenpeace" in de geesten te sijpelen?

Minstens zo erg is dat het propaganda van het niveau "de Aarde is plat" is. Het is hier op dit blog al vaak het onderwerp geweest, dus ik herinner summier: de hele menselijke geschiedenis lang is de mensheid wanhopig arm geweest, met levensverwachtingen bij geboorte van minder dan 30 jaar, een kans van tien percent om te sterven in het kraambed, voortdurend weerloos tegen epidemieën of gewoon longontsteking, en als je tandpijn had (om van serieuze operaties te zwijgen) gedenk dan dat de verdoving uitgevonden is in de Westers kapitalistische negentiende eeuw. En sorry beste makers van dat soort programma's, maar er is maar één (1) uitzondering op die millennia durende vermorzelende armoede, en dat is het Westen van na de Industriële Revolutie.

Het zou niet de eerste keer zijn dat sommige mensen ietwat beteuterd van deze kennis op de hoogte raakten. Het zou ook niet de eerste keer zijn dat ze dan heel hard beginnen te spartelen, en dingen verklaren zoals dat er "vandaag veel meer hongersnoden zijn dan vroeger in Indië" (hetgeen ongetwijfeld de verklaring is van het feit dat de levensverwachting in Indië is gestegen van (uit het blote hoofd) 30 in 1,900 naar (ook uit het blote hoofd) 60 in 2,000). En als ze na nieuwe dosissen kennis ook nog beginnen te schelden, dan zijn alle condities vervuld, en dan zijn ze doodgewoon "dom links".

Maar eenmaal je al die dingen - en het gaat heus om zeer simpele, zeer eenvoudig aan te leren historische gebeurtenissen - wèl weet, dan zie je ook wel wat voor gevaarlijke propaganda hier achter schuilt. Ik geef toe dat ik moet rekening houden met de mogelijkheid dat die mensen gewoon niet beter weten, maar zeg nu zelf. Verwacht je dat ik onder dat motto zou goedvinden dat, bijvoorbeeld, kleuter Sarah op school krijgt opgelepeld dat de Aarde plat is, dat aderlatingen een deskundige medische praktijk zijn en dat de kindjes worden gebracht door de ooievaar? En als je dat niet verwacht, dan verwacht je toch ook niet dat ik het soort ideeën wil laten propageren die me zowat de beste garantie lijken voor een terugval naar de middeleeuwen?

En toch kan dat allemaal zomaar, en is het blijkbaar al tien jaar bezig. En over de mogelijkheid dat de makers wel degelijk goed weten wat ze allemaal aan het uitspoken zijn heb ik dan nog huiverend gezwegen...

4 opmerkingen:

tonny zei

En ze zouden ook moeten verbieden dat 'laat ons een boom...' zo is er maar één wint....
Koen, ik denk dat je te gecrispeerd reageert. Ik denk dat in het westen iedereen overtuigd is dat het kapitalisme wel iets bijgebracht heeft, maar kinderen mag/moet je zwart/wit aanpakken. En ik huiver - volgens mij terecht - nog altijd van volwassenen die zonder scrupules hun colablikje of sigarettenpeukje uit de wagen werpen. En als we kinderen nu dit milieubewustzijn op een ongenuanceerde wijze kunnen bijbrenden, dat zullen we de nuances wel op wat latere leeftijd bijbrengen...

Koen Robeys zei

Maar *zelfs* als je kinderen "zwartwit mag aanpakken": hoe komt het dat ik nog nooit het verhaal van Koning Sossie(s) heb gezien, uit het land "Eenheidsworst", die met zijn leger van rode mieren ons land "Vrij en Welvarend" binnenvalt, en desnoods alles kort en klein zal slaan om iedereen gelijk te maken?

Maar goed dat onze generaal Douwdzjones iemand is die niet zo gemakkelijk over zich heen laat lopen...

En *natuurlijk* zou ik goed vinden dat je ooit, zeg tien jaar later, een paar nuances aanbrengt, en toegeeft dat je heus ooit een echte sos hebt gekend, die ondanks alles bezorgd was om milieuvervuiling.

Maar neem het *vooral* niet persoonlijk op, hoor, dit was alleen maar een zwartwitverhaal omdat het nu eenmaal voor kindjes is.

Maar oeps, ik vergat dat ik dat verhaal nu juist nog nooit gezien heb. Terwijl het verhaal van de geldwolven van Douwdzjones nu juist wel blijkt te bestaan, en al tien jaar op scholen wordt vertoond.

Ik blijf maar bij mijn opmerking: onder het motto dat kinderen nu zwartwit aangepakt mogen worden (en later nuances mogen leren)zou ik ook niet accepteren dat we ze aanleren dat de Aarde plat is en de aderlating een gezonde medische praktijk enzovoort.

Ach, alleen maar mijn opinie, hoor.

tonny zei

Ik denk dat jouw verhaaltje misschien hier niet te lezeen valt, maar in onze USA waarschijnlijk wel... Zelfs in de literatuur vinden we zoiets terug (Brave New World)... Dus, alles is relatief... Niet teveel zorgen om maken.

dottore zei

vreemd dat dezelfde mensen die dit soort propagandaboekjes verdedigen vast ook wel tegen de sponsoring van scholen door bedrijven zijn. oh nee reclame. oh nee onze kindjes.
zijn die boekjes eigenlijke vaste kost op lagere scholen?