dinsdag 21 december 2010

Nog een update uit Kameroen

Dit weekend kreeg ik weer een berichtje van de mensen van "onze VZW" (1). Ik kijk snel zelf even naar de posts met dat label (dat kan je ook door in de linkermarge op het label te klikken), en ik zie dat daar maar heel af en toe iets over verschijnt. Op dit punt moet je gewoon even zelf de litanie invullen: pendel, werken, kindjes, om 21.00 uur nog staan afwassen, je weet het allemaal al.

Maar goed. We praten dus over Kameroen, en dat stukje gebied net buiten het beschermd reservaat, waar de Antwerpse Zoo, en daaraan gekoppeld het wagentje van "onze VZW", een wetenschappelijk/ontwikkelingsproject hebben lopen. Buiten het beschermd gebied: zodat ook buiten het reservaat de mensen wel iets beters te doen hebben dan bomen kappen en zeldzame dieren opjagen. Ik zie dat het bijenproject al enkele jaren meegaat, en we merken dat het met de nodige hindernissen en tegenslagen zijn vorderingen boekt. En parallel is er het schooltje dat ooit, eens, ergens, door die bijen zal gefinancierd (kunnen) worden.

Het mooiste is te zien hoe deze "landbouw" geleidelijk het leven van de mensen verandert. Ze hebben veel zorg en opvolging nodig, die bijen, en we zien "voor onze ogen gebeuren" (aanhalingstekens omdat de kans dat boekenwurm Koen ooit een voet in Afrika zet me bijzonder gering lijkt) dat onze jagers-verzamelaars die enkele jaren geleden leefden van roof en vernietiging van bijennesten nu geleidelijk overschakelen op een leven van zorgzame landbouw.

Het zegt iets over onze geromantizeerde ideeën over "jager-verzamelaars", nietwaar, te bedenken dat ze leefden van een erg onproductieve manier van honing oogsten, die daarbovenop nog gewoon de bijennesten vernietigde. De inspanningen van "onze" VZW en veel mensen op het terrein hebben gemaakt dat er nu met veel meer natuurbehoud veel meer honing geoogst wordt. En ja, ik verneem dat twee imkers het hele proces van begin tot verkoop hebben doorlopen en daar klinkende munt aan overhielden. Het schijnt dat dat wonderen doet voor de motivering van een hoop anderen, die het misschien allemaal wat veel werk vonden...

Ik heb altijd gedacht dat ons project (met zijn jaarlijks budget van enkele duizenden euro per jaar en een paar héél gemotiveerde mensen) geslaagd zou zijn als de lokale bevolking met haar eigen bijen haar eigen onderwijs zou kunnen bekostigen. Gesimplifiëerd voorgesteld, ongetwijfeld, maar geef het eens toe, dat het iets moois is om te zien gebeuren, die mensen die toestromen om te vragen hoe zij ook bijen kunnen kweken, en het schooltje dat vol loopt met kinderen?

Dat brengt me trouwens bij mijn tweede onderwerp: dat schooltje. Ik ben nog altijd trots op onze "neo-liberale" aanpak, die alleen maar iets kwam steunen met harde Europese euro's waar de lokale ouders zelf ook hun spaarzame centjes instaken. Het komt veel te vaak voor dat rijke blanke bwana (of zoiets) één of ander ding komt sponsoren dat hij wel, maar de lokale bevolking niet interessant vindt. Het volgende is een krantenbericht over verspilde miljarden, en op het einde concluderen de Westerlingen dat ontwikkelingshulp geen zin heeft.

In dit geval ging het echter om een schooltje, dat inderdaad een zeer verantwoorde investering is, en het bleek op voorhand de ouders dat zelf ook vinden. En dat toonden ze door er inderdaad hun eigen geld in te steken, waarna wij er ruwweg een euro bijlegden voor elke euro die zij zelf besteedden, en zoveel jaar later staat er een gebouw, zijn er verschillende leraren en...

Vandaag stellen we vast dat het schooltje uit zijn voegen barst! Dus APAS (de naam van onze VZW: "Ape Assistance") heeft besloten om nogmaals te gaan investeren in de school. Boeken, maar ook boekenkasten en soortgelijk materiaal: het blijft de jungle, tenslotte: als je je boeken laat slingeren keren ze al snel tot stof en as terug. En zo draaien we maar weer een jaartje verder, met hernieuwde aandacht voor het schooltje, nu de honing zowaar echt op gang lijkt te komen. Misschien lukt het me wel, heel af en toe, een lezer een beetje nieuwsgierig te maken? Hier is de site van onze VZW:

http://ape-assistance.net/

En mocht iemand het gevoel krijgen dat zeer bescheiden middelen blijkbaar toch goed kunnen worden ingezet; de rubriek "steun" (tweede item van links in het menu bovenaan) staat er echt niet voor niets. Uim, misschien als tegenprestatie voor de vele uren gratis leesplezier die Speels maar Serieus al heeft opgeleverd?

----------------------------------------
(1) http://speelsmaarserieus.blogspot.com/search/label/Onze%20VZW

Geen opmerkingen: