zondag 11 maart 2007

De "Perzische Oorlogen", aflevering "2,500 jaar later"

In mijn boekje over de oude Perzen, waar ik het enkele dagen geleden over had (1), staan enkele interessante overzichten van welke Romeinse generaals en keizers een leger een eind het Perzische Rijk hebben ingestuurd, en met welk resultaat.

Eén van de dingen die er bij staat is dat ze dat vaak deden vanuit een positie van totale onwetendheid over de grootte en de sterkte van hun tegenstander, die ze om het gemakkelijk te maken gewoon afschilderden als het zoveelste barbaarse volk aan de grenzen. Vervolgens hoopten ze dat het nog waar was ook, en de soldaten marcheerden binnen.

De volgende stap was dat ze ongeveer in Mesopotamië raakten, en daar min of meer tot de ontdekking kwamen wat de grootte was van de problemen die ze over zichzelf hadden afgeroepen, alsook een idee van hoe groot het rijk was waarvan ze net iets meer dan de marge hadden afgeknabbeld.

Intussen hadden ze wel een aantal militaire overwinningen geboekt en een paar steden ingenomen, hetgeen kon afgekondigd worden als "grote militaire veroveringen". Met dat op zak begonnen ze enkele jaren en duizenden dode soldaten later aan "een vernederende terugtocht".

De naam van een hedendaagse stad die uitgerekend in dat gebied ligt is Baghdad. En toch heb ik het over een lijstje Romeinse invallers, ruwweg 2,000 jaar geleden.

Dat geeft een heel nieuwe dimensie aan de uitdrukking "you can fool some of the people all of the time" (2), nietwaar?

--------------------------------
(1) http://speelsmaarserieus.blogspot.com/2007/03/van-oude-perzen-en-moderne-actualiteit.html
(2) http://speelsmaarserieus.blogspot.com/2006/05/you-can-fool-some-people-all-of-time.html

Geen opmerkingen: