woensdag 24 oktober 2007

Zijn de Turken slimmer dan de Amerikanen?

Als je ziet hoe Koerdische strijders – ik ken er niet genoeg van om te weten of ik ze nu “terroristen” dan wel “vrijheidsstrijders" moet noemen – nu voor de tweede keer in enkele weken Turkse troepen in een hinderlaag lokken en afmaken... Ik zie niet in hoe je aan de conclusie kan ontkomen dat ze proberen een Turkse inval in Irak uit te lokken.

Nu denk ik te begrijpen waarom Al Qaeda geprobeerd heeft Sunnieten en Shiïten gewapenderhand tegen elkaar op te zetten. Hoe meer het land in chaos wegzinkt, hoe meer de VS gefaald hebben, en des te groter ook de schade die Bush zichzelf (en ons) heeft aangedaan. Maar wat de Koerden precies hopen te bereiken? Het resultaat van een Turkse inval zou één van de nachtmerries van de Amerikanen doen uitkomen. Een paar jaar geleden konden de voorstanders van de oorlog nog vragen stellen als “waar zijn nu al die vluchtelingen?” en “waar zijn nu al die burgeroorlogen?” en je kan de successen van Al Qaeda aflezen aan de mate waarin die nachtmerries intussen ook zijn uitgekomen. Maar als de nachtmerrie van buurlanden die in het conflict worden meegezogen uitkomt – wel, ik begrijp dat Al Qaeda dat fantastisch zou vinden. Maar ik begrijp niet waarom de Koerden dat hun grote bondgenoot willen aandoen.

Maar goed, het is duidelijk wat ze willen, en het is duidelijk dat ze er meervoudige moorden om plegen, en dus zullen we ons er moeten bij neerleggen dat ze er minstens vanuit het standpunt van de Turken als terroristen uitzien. En we weten allemaal, nietwaar, dat je tegenwoordig maar over terroristen moet jammeren (het mag zelfs gelogen zijn) en je kan zomaar een ander land binnenvallen.

Dus is de vraag of de Turken slimmer zullen zijn dan de Amerikanen (van Bush: dit is wel een grooote nuance). Als je doodsvijand, die je al die tijd hebt gedemoniseerd als een groot meesterbrein, de bron van alle complotten tegen je land, de quasi onverslaanbare (etc) zo heel graag wil dat je knoerhard uithaalt... Wordt het dan niet eens tijd om alleen al daarom het omgekeerde te doen? Zelfs als je geen flauw benul hebt van wat die vijand precies hoopt te bereiken?

Dat is iets dat te moeilijk was om te begrijpen voor Bush. De vraag is of het ook te moeilijk zal zijn voor de Turken. De menselijke domheid kent soms geen grenzen. Ik ben er niet erg gerust in.

3 opmerkingen:

Anoniem zei

Erg nobel, Koen, en in se ben ik het volledig met je eens. Maar ook Israëli's hebben zich hieraan laten vangen in Libanon, en nog steeds in Gaza. Blijkbaar geldt het oog om oog principe ook voor staten harder dan het de andere wang aanbieden. A propos, moeten we soms op die manier ook niet 'de provocaties' van onze FDF vrienden interpreteren, want hebben die dan ook niet liever dan dat we de splitsing stemmen, de alarmbel geluid wordt, alle onderhandelingen over verdere bevoegdheidsoverdracht gestopt wordt zodat we in arren moede dan een noodregering bouwen om toch iets bestuurbaars te doen ?(of ligt dat nu toch wel net iets anders :=))

Koen Robeys zei

Ik ben politiek gesproken niet geleerd genoeg om te weten of de analogie opgaat. Wel weet ik dat er weinig mensen zijn die het FDF demonizeren in termen dat ze er impliciet een hoge dunk van hebben.

Bijgevolg zou ik me kunnen inbeelden dat ze misschien wel graag zouden de splitsing van BHV zien stemmen, omdat ze in hun eindeloze onnozelheid niet doorhebben dat veel gematigde Vlamingen in hun wrevel dan maar achter de spitsing *van het hele land* gaan staan.

Maar ik weet het niet. We zullen zien wat we zullen zien. We zouden verbaasd kunnen staan...

Anoniem zei

Op een vlak zijn de Turken IMO niet slimmer. Door hier in Brussel relletjes te starten naar aanleiding van die moorden door Koerden en daarbij zelfs Armeense winkels aan te vallen die met dit conflict niets te maken hebben, zijn ze hier als gemeenschap toch in een negatiever daglicht komen te staan.