dinsdag 6 april 2010

"Seven years late, billions of dollars short"...

De titel slaat op een uitdrukking die ik van Brad Delong heb overgenomen ("short" is de manier om in de financiële markten te zeggen dat je iets verkocht hebt. Per definitie staat daar iets tegenover dat je gekocht hebt. De uitdrukking is ook gaan betekenen dat wat je gekocht hebt van geen kanten waard is wat je ervoor gegeven hebt, en zo betekent "short" ook, zoals hier, "tekort"). En ook via Brad DeLong komen we terecht bij een videoclip waarin drie Republikeinse senatoren in een soort panelgesprek verklaren dat vandaag "iedereen in het Amerikaans Congres het er over eens is dat de Irakoorlog een vergissing (sic) was":

http://delong.typepad.com/sdj/2010/04/worth-reading-2-matt-corley-gop-congressmen-say-that-everyone-in-congress-would-agree-that-iraq-was-a-mistake.html


Dus iedereen in het Congres heeft het nu door? Dus ook alle Republikeinen? OK, dus inderdaad "seven years late", en zoals eentje zelf opmerkt, blijkbaar "trillions of dollars short", maar het lijkt er op dat dus nu zelfs de Republikeinen in het algemeen het door hebben?

Dat maakt extra interessant dat er tot de dag van vandaag mensen zijn die het nog steeds niet doorhebben. Nee, ik heb geen url's bewaard om het te bewijzen: dus als je niet gelooft dat dat mogelijk is, dan mag dat van mij. Deze post dient eigenlijk meer ter registratie. Als ik alsnog iemand vindt die blijft volhouden wat een briljant licht Bush was, dan kan ik altijd eens vergelijken met "de Aarde is plat" (en de evolutietheorie is weerlegd, en de honger in de wereld is de schuld van het kapitalisme, en vele, vele andere...).

En natuurlijk rijzen er veel vragen. Beste Republikeinen, zouden jullie iemand kunnen opnoemen die jullie dit zeven jaar geleden al vertelde? Zou het nuttig kunnen zijn een overzichtje te maken van de redenen waarom dat nooit eerder in sommige zéér harde koppen is doorgedrongen? Ik bedoel maar, stel je maar eens voor dat je rekening houdt met de mogelijkheid dat het niet zomaar een "vergissing" (want zo noemen we het) was, maar een tikje ernstiger (wat denk je van "een oorlog beginnen tegen een land dat niemand had aangevallen en niemand had bedreigd"?); zou het dan geen goed idee zijn de volgende keer te vermijden dat je er wéér inloopt?

En by the way, zou het stilaan niet eens tijd worden om nog eens terug te denken aan wat jullie allemaal uitgekraamd hebben, destijds? Mochten jullie, bijvoorbeeld, iets willen terugnemen over "weasel", of "hysterische, extreem-linkse, anti-Amerikaanse pseudo-intellectuelen", dan lijkt dit me misschien wel een goed moment te zijn?

Zoals ik ook al eerder van Brad Delong heb overgenomen: iedereen die zich voor de Irakoorlog heeft uitgesproken, en die ooit nog serieus wil genomen worden in de internationale politiek, doet er goed aan te antwoorden op de volgende twee vragen:

Wanneer had je door dat de Irakoorlog een "vergissing" was?
Wanneer heb je dat publiek (url?) toegegeven?

Niemand thuis, zeker?

6 opmerkingen:

tonny zei

Kunnen we nu eens dezelfde oefening opstarten over global warming. Met dit verschil dat we de vergissing van de Irak oorlog waarschijnlijk nog wel kunnen rechtzetten (en wat met Afghanistan, hebben die iemand aangevallen ?), maar dat we voor global warming waarschijnlijk al te ver zijn, en het rechtzetten een pak moeilijker zal zijn...

Anoniem zei

of dezelfde oefening over de kredietcrisis en haar *oorzaken*?

Over de aanpak van de kredietcrisis is vrijwel iedereen ( nu ja, Noels weliswaar schoorvoetend, want het lijkt er soms op dat die man op economisch onheil zit te *hopen* ipv het te vrezen ) het eens, maar wat met de oorzaak ervan? Het door sommigen zo bejubelde neoliberalisme misschien?

En terwijl we toch bezig zijn en aan het adres van diezelfde Reaganomicsaanhangers: Net een aantal dagen Scandinavië en 2 van haar hoofdsteden achter de rug.
Waarom heb ik daar nu *geen enkele* dakloze gezien, laat staan een tent-city? Deze zomer ga'k naar de VS, ik laat weten hoe het, wat dat betreft, daar gesteld is. Of weten neoliberalen me dat nu al te zeggen?
Iemand thuis?

il postino

Koen Robeys zei

Postino: Je moet niet vergeten niet alleen naar de symptomen (hoera, er zijn geen daklozen in Scandinavië) te kijken maar ook naar de houdbaarheid daarvan. Nu kan die houdbaarheid in Scandinavië best OK zijn, maar ik weet dat niet, en ik vermoed dat jij het ook niet weet.

En dus is de vraag of we niet tegen een uitgesteld Griekenland scenario zitten aan te kijken, waarbij nu iedereen nog juicht om het gebrek aan daklozen, maar ergens in de toekomst niemand nog zijn spaarcenten in Scandinavische obligaties wil steken.

Maar je mag me corrigeren als ik me vergis natuurlijk: hoeveel van *jouw* spaargeld heb jij twee weken geleden (toen niet duidelijk was of je het ooit nog zou terugzien) in Griekse obligaties gestoken?

En als je beseft dat de Grieken niet *zelf* het geld hebben om nog veel dakloosheid te bestrijden, en dat niemand *anders* het hen nog wil voorschieten: dan zal je toch beseffen dat de dakloosheid zal toenemen?

Ik wil terzijde nog signaleren dat je omschrijving van Geert Noels' ideeën over de crisis een goede omschrijving zijn van de opinies sommige soorten zeer rechts denken, maar dat Geert Noels zelf me eerder iemand lijkt te zijn die (zeer, zeer goede) vragen stelt over de houdbaarheid van de maatregelen.

Anoniem zei

@Koen
Ook al vind ik die denigrerende ' hoera ' flauw klinken, U mag best vragen naar houdbaarheid stellen ( btw, is er dan vorige eeuw een periode geweest dat dat soort vragen door rechts aan wat ze ' big spenders ' noemen niet werd gesteld? ), maar in 1 adem gebruikt u ze om over de symptomen in de VS te * zwijgen *. Intellectuele zwakte of dito oneerlijkheid? Ik geloof geen van beide, maar wat is het dan wel? Een aanhanger van het neoliberale kapitalisme heeft toch een mening over daklozen, gaarkeukens, tent-cities en nog een aantal zaken waardoor de houdbaarheid van een bepaalde droom al bewezen werd?

P.S. Zijn spaarcenten heeft deze goede huisvader niet in Griekse obligaties gestoken, dat kon ook niet want Citibank en Fortis zijn er al mee aan de haal.

il postino

Koen Robeys zei

Weet je Postino, ik ben echt niet van plan, en ik heb echt geen tijd, om over om het even welk onderwerp (dat vaak erg complex is) heelder analyses neer te zetten, enkel en alleen omdat iemand dat in een commentaar bij een onderwerp dat daar niets mee te maken had luidkeels eist.

Nu mag je dat van mij, echt waar, "oneerlijkheid" en "intellectuele zwakte" vinden zoveel je maar wil. Maar in dat geval stel ik wel voor - en ik zeg dit echt niet omdat dit blog teveel lezers heeft, wel integendeel - dat jij mij dan maar met rust laat, net zoals ik jou met rust laat. Er zijn op het internet genoeg plaatsen waar je aan verbaal straatvechten kan gaan doen, en ik heb er genoeg aan meegedaan om te weten dat ik er niet op neerkijk, maar ik heb op dit blog liever bloedarmoede dan moddersmijterij.

Dus nogmaals, bekijk even de condities waaronder je op dit blog welkom bent en die je heus wel min of meer voor jezelf kan bedenken, en als je denkt dat je je eraan kan aanpassen: heel erg welkom. Kan je het niet, wat mij betreft even goede vrienden, maar je trekt dan wel zelf je conclusies, mag ik hopen?

Anoniem zei

wel, wel, dit is toch dezelfde Koen Robeys van wie ik zo vaak lezen moest ( mocht, zo je wil ) dat hij met ' dom links ' maar ook met ' verbale straatvechters ' als Erica Jans en andere travellers zo graag doorging tot ' pek en veren ' ( zijn favoriete moddersmijterij-uitdrukking ) hun lot was. Meestal was dat laatste ook het geval, al is in de clinch gaan met domme jongens echt niet moeilijk, laat staan moedig.

' Erkennen dat ik gelijk heb óf afdruipen ' dat is toch niet zelden het op het net terug te vinden motto van jou Koen? Dat anderen volhielden dan wel vluchtten, je wist het telkens mooi en aanvaardbaar te duiden. Niet zelden zonder hierin het aandeel van jouw intelligentie te benadrukken.
Dom ben je natuurlijk niet want wat valt er voor een aanhanger van het neoliberale kapitalisme ook al te bedenken op mijn vragen van hierboven. Anders dan de creationisten die blijven en blijven naar een pak rammel vragen ( en wat je hen graag geeft! ), zwijg jij in dat geval liever.
Al ken je natuurlijk de uitdrukking ' Cum tacent clamant '.

il postino