vrijdag 23 april 2010

Ah! Nog iemand die er zo over denkt!

De tekst die zo mijn aandacht trok staat hier:

http://delong.typepad.com/sdj/2010/04/earth-day-special-ii-more-on-my-global-warming-panic-attack.html

Wat Brad DeLong ons hier vertelt is dat "Global Warming" voor de lange termijn een serieus probleem is, en dat dus "de wereld" er naar zou moeten kijken. Maar dat betekent een gekakel van 150 verschillende landen door elkaar. En dus zou er een forum moeten komen van de zeven meest relevante "landen" (in onze 21ste eeuw begint dat al een beetje over continenten te gaan), in termen van bevolking en economische ontwikkeling. Die zeven "entiteiten" zijn:

De VS
De EU
China
Indië
Indonesië
Japan
Brazilië

Die zeven zouden, volgens DeLong, de boel een beetje moeten coordineren en vervolgens de rest meetrekken.

En ik vind dat allemaal lang niet zo absurd, omdat ik helemaal aan het begin van dit blog iets soortgelijks heb zitten bedenken, zij het niet voor het specifiek probleem van de ecologie van de planeet. Dat gebeurde in een serietje van vier posts over de huidige Verenigde Naties:

http://speelsmaarserieus.blogspot.com/2006/09/de-verenigde-naties-een-historisch.html
http://speelsmaarserieus.blogspot.com/2006/09/de-verenigde-naties-een.html
http://speelsmaarserieus.blogspot.com/2006/09/de-verenigde-naties-een-technisch.html
http://speelsmaarserieus.blogspot.com/2006/10/de-verenigde-naties-hoe-lossen-we-het.html

Het punt van die posts was dat de wereld (inderdaad) best wel een forum kan gebruiken, en dat de wereld zelfs al dat forum heeft (namelijk de Verenigde Naties), maar dat dat forum de facto zo goed als onbruikbaar is. Immers, om te beginnen drukt het de machtsverhoudingen uit van de wereld van 1,945 terwijl dat in de wereld van 2,010 zonder meer potsierlijk is. En verder is het een gedroomde afvoerpijp voor hopen gebuisde alfamannetjes en andere mensen wiens leven van flemen en slijmen bij de echte "groten" moet beloond worden, en tenslotte is het vaak een kwestie van nationaal prestige.

En dus evolueert de wereld elke dag een beetje verder weg van dat forum met zijn machtsverhoudingen uit 1,945 en wordt de behoefte aan een bruikbaar forum alleen maar groter en groter. Het punt van Brad Delong.

De laatste post uit de serie erkent dat het niet mogelijk zal zijn de boel gewoon te herorganizeren. Dus moeten we naar een soort "voldongen feit" strategie. Een beetje zoals DeLong nu ook voorstelt. Je brengt een aantal relevante landen bij elkaar - waarbij "relevant" niet langer "relevant in 1,945" betekent - waarmee wel degelijk iets mee aan te vangen valt. En daar kan mogelijk wel iets uit de bus van komen, en de volgende keer dat je een forum nodig hebt doe je het opnieuw met die landen, en geef het enkele decennia en de oude Verenigde Naties kunnen rustig uitsterven, wegzinkend in de irrelevantie. En de wereld heeft intussen toch maar dat broodnodige, èn werkend, forum..

Waarom heb ik er zelf niet aan gedacht?

Geen opmerkingen: