maandag 24 maart 2008

De "Neergang van het Westen": Tweede Bedrijf

Brad DeLong maakt een punt dat in het verlengde ligt van mijn post over "de neergang van het Westen" (1).

http://delong.typepad.com/sdj/2008/03/morning-coffe-2.html

Het punt dat ik zelf al maakte is: De verhouding tussen het Westen van de latere éénentwintigste eeuw en de danmalige globale supermacht (DeLong zegt: China), zal dezelfde zijn als de verhouding tussen de VS van de twintigste eeuw en het toenmalige Engeland.

Namelijk, zo zijn we het blijkbaar eens, begon Engeland als een wereldmacht die later zijn positie verloor aan een heel andere macht (de VS, dus), terwijl dat economisch gesproken een heel goede zaak bleek voor Engeland: Ze zijn in die eeuw waarin ze hun hegemonie verloren heel, heel veel welvarender geworden dan in de tijd van hun hoogtepunt .

Maar, gaat DeLong van dat punt verder, er is niet alleen het economisch opzicht. Er is ook nog het geopolitiek opzicht. En ook in dat opzicht heeft Engeland veel te danken gehad aan de opkomst van de US, namelijk toen de twee Wereldoorlogen uitbraken. Gelukkig voor Engeland (en bij uitbreiding: heel West Europa), zag de VS Engeland niet als een concurrent, maar als een bevriende natie. Want anders had het er hier, minstens gedurende enkele decennia, wel bijzonder donkerzwart uitgezien...

Dus hoe extrapoleren we dat naar de toekomst? De vraag is of de supermacht van het latere deel van deze eeuw het Westen zal zien als een bevriende natie, dan wel als een gevaarlijke concurrent. Want als het antwoord is: een "gevaarlijke concurrent", of een ander negatief oordeel, dan zou het er voor onze kleinkinderen wel eens een tijdje heel donkerzwart kunnen uitzien.

Merkwaardig hoe ik daar nooit heb bij stilgestaan. Merkwaardig hoe weinig ik me atijd heb aangetrokken van een bijzonder dom rechts, dat ook werkelijk zit te broeden op maatregelen om te vermijden dat het Westen zijn hegemonie verliest, desnoods militair. Af en toe heb ik met een Chinees gepraat, en stuk voor stuk begonnen ze over de tijd dat er in Shanghai bordjes met "verboden voor honden en Chinezen" stonden. Dezelfde soort, die tot vandaag veel in de pap te brokken hebben, zou best wel veel gevaarlijker kunnen zijn dan ik dacht...

---------------------------------------
(1) http://speelsmaarserieus.blogspot.com/2008/03/de-neergang-van-het-westen.html

Geen opmerkingen: