dinsdag 4 maart 2008

"Our currency, your problem"

De één of andere Amerikaan is ooit beroemd geworden met de verklaring "the dollar is our currency and your problem". Het idee was, de waarde van de dollar tegenover de munten van andere landen was niet iets waar de VS van wakker lagen, vermits hun eigen economie groot en sterk genoeg was om schommelingen te negeren. We moeten overigens ook niet overdrijven. De dollar kan duurder worden, en dan kan hun export het moeilijker krijgen. Maar ook dan verwacht niemand het soort crisissen die in de late jaren negentig in Azië zo heeft huisgehouden. En dus zullen ze er heus ooit wel eens naar kijken, maar als het een kwestie van formeel beleid is: nee, laat de markten hun gang gaan.

Vandaag lees ik in The Wall Street Journal dat de Amerikanen hun rijgedrag beginnen (sinds pakweg een jaar) aan te passen aan de sterk gestegen olieprijzen. Dat is natuurlijk redelijk, onberispelijke liberale theorie, zelfs. Stijgende prijzen vertalen zich in dalende vraag, hetgeen op zijn beurt helpt om de prijsstijgingen af te remmen. Het interessante daaraan is evenwel dat er een minstens gedeeltelijk verband tussen deze twee punten is.

De olieprijzen worden immers uitgedrukt en betaald in dollar. Olieproducerende landen die handel drijven met landen waar de munt geen dollar is zien bij een dalende dollar hun inkomsten dalen: ze hebben meer dollars nodig om aankopen te doen in niet-dollar landen. Dus vragen ze om dat te compenseren meer dollars voor hun olie. En meer dollars voor een vat olie, dat is hetzelfde als "de olieprijs is gestegen". Kortom, er is minstens gedeeltelijk een causaal verband tussen de dalende dollar en de stijgende olieprijzen.

Maar we weten ook, omdat we het net in de krant hebben gelezen, dat de Amerikanen hun energieverbruik beginnen aan te passen. Dat zijn nog steeds diezelfde Amerikanen die zo berucht zijn om zich tot nu toe van de stijgende prijzen niets aan te trekken, dat The Wall Street Journal dat in het artikel vermeldt. Het lijkt er dan ook op dat de dollardaling sinds enige tijd proporties begint aan te nemen, en consequenties begint te krijgen, die zodanig zijn dat de VS, of tenminste de inwoners, dat ook als "hun probleem" zien.

Interessant. Ik vraag me af of dat alleen maar toevallig is, juist in de periode dat Europa overgaat op een eenheidsmunt en continentale economieën als Indië en China wereldspelers (1) beginnen te worden. Vermoedelijk niet, zeker?

---------------------------------------------
(1) http://speelsmaarserieus.blogspot.com/2007/07/europa-tussen-britannia-en-bokrijk.html

Geen opmerkingen: