woensdag 5 maart 2008

Clinton doet nog mee

Na de nieuwste serie verkiezingen in de VS tekent zich een scenario af dat ik al een paar keer heb geschetst (1), maar wel met de rollen zoals ik me die had voorgesteld omgedraaid (2). Niet Clinton, maar wel Obama ligt op kop, en niet Obama is verplicht om geregeld een absoluut noodzakelijke overwinning te behalen, gewoon omdat het anders voorbij zou zijn, maar wel Clinton. En omdat Clinton vervolgens ook werkelijk die broodnodige overwinning behaalt (New Hampshire, Supertuesday, en nu gisteren Texas & Ohio) terwijl Obama de man is die de punten meer constant binnenrijft, blijft de race nog altijd wijd open.

Daarmee tekent een gevreesd scenario zich almaar duidelijker af. De Conventie van de zomer die in principe alleen maar de kandidaat moet bevestigen kan verzanden in een gekrakeel die de kandidaat nog altijd moet kiezen, omdat de eigenlijke verkiezingen geen duidelijke uitslag hebben opgeleverd. In feite lijkt nu al duidelijk dat de enige manier waarop Clinton nog kan winnen precies via dat "rokerige achterkamertjes" scenario is. Maar hoe dat ook afloopt, de mensen die er iets van kunnen weten zeggen ons dat zoiets de partij zo grondig verscheurt, dat de enige manier om dan te winnen zou zijn dat Bush toch nog de kandidaat van de Republiekeinen was.

Want dit moet je de Amerikanen nageven: we zullen wel nooit weten wat ze in 2,004 bezielde, maar ze schijnen nu ook door te hebben wat ik toen al gezegd heb. (De lezer herinnert zich wellicht dat ik pas later (3) heb ontdekt welke onberispelijke liberale filosofie ik achter mij had staan.) Als ze konden kiezen tussen een chimpansee in het oerwoud en Bush, dan deden ze er goed aan voor de chimpansee te kiezen.

Maar of dat ook voor McCain opgaat?

----------------------------------------
(1) http://speelsmaarserieus.blogspot.com/2007/11/de-voorverkiezingen-komen-er-aan.html
EN http://speelsmaarserieus.blogspot.com/2008/01/iowa.html
EN http://speelsmaarserieus.blogspot.com/2008/02/niet-zo-goed-voor-de-democraten.html
(2) http://speelsmaarserieus.blogspot.com/2008/02/obama-draait-de-rollen-om.html
(3) http://speelsmaarserieus.blogspot.com/2008/01/friedrich-hayek-zooo-actueel.html
EN http://speelsmaarserieus.blogspot.com/2008/02/bush-de-neo-liberale-conservatief.html

2 opmerkingen:

Anoniem zei

De verzachting tussen Clinton en Obama de jongste maanden is duidelijk een voorafspiegeling van een Obama-Clinton ticket. Het wordt dus duidelijk een geval voor de superdelegates of de rokerige Democratische achterkamertjes. Als ze gaan voor "change" wordt het Obama want Clinton (met haar voorbeeldige face-lift, letterlijk zowel als figuurlijk) is toch wel wat oude wijn in nieuwe zakken.

Net zoals Valkeniers als VB-spindoctor is het schokeffect van Obama voor de VS niet te overzien, en dan vooral op buitenland vlak.

In een "land" waar buitenlandnieuws op TV niet meer is dan wat plaatjes van een taifoen of aanschuivende negertjes bij een gaarkeuken in de plaspauze, - is een president die opgegroeid is in een andere cultuur, op moslimschooltjes is geweest en met Afrikaanse roots wel gepredisponeerd om te scoren in bvb. Irak.

Tegen dit koppel is McCain met het charisma van een prei geen partij. Hoewel je de weke onderbuik van het Amerikaans conservatisme en parochialisme natuurlijk nooit mag onderschatten. Het herverkiezen van een aperte leugenaar in 2004 noopte met tot het her en herherlezen van Kaplan's stukjes over democratie in theatlantic dot com. In Kaplan's terminologie wordt Obama wellicht een olygarch van het Global Umpire.

Hopelijk filtert blogger deze link niet uit:
http://www.theatlantic.com/issues/97dec/democ.htm#Kaplan#Kaplan

Koen Robeys zei

Heel veel verzachting tussen Clinton en Obama zie ik anders niet. Ik heb integendeel de indruk dat ze nu pas goed elkaars keel beginnen af te bijten - de inzet is dan ook groot. Maar ik vrees eerlijk gezegd dat dat een heel groot cadeau voor "de man met het charisma van een prei" is.

En ik zou zo graag weer ongecomplexeerd pro-Amerikaans willen zijn! Maar met aan het hoofd iemand die een oorlog goedkeurt tegen, en een militaire bezetting van, een land dat niemand had aangevallen en niemand had bedreigd - maar wacht, ik had dat zeker al gezegd?

:-)