donderdag 3 januari 2008

Iowa

Vandaag - naar onze tijd: deze nacht - vinden in de Amerikaanse staat Iowa de eerste voorverkiezingen plaats. Bij gebrek aan uitgaande president kiezen zowel de Democraten als de Republiekeinen van de staat welke van de kandidaten ze het meest geschikt vinden om de nominatie voor hun partij binnen te halen.

Bij de Republiekeinen zien we nog (eigenlijk is dit nog altijd een heel vroeg stadium van de verkiezingen; alleen zijn de campagnes deze keer zo vroeg begonnen dat je het gevoel hebt dat we al vergevorderd zijn) het "dwerg-effect". De kandidaten zijn meestal nog relatief onbekende mensen. Natuurlijk, binnen acht maanden, als de nominee elke dag uitgebreid in het nieuws geweest is, zal hij er als een formidabele kandidaat uitzien. Vandaag vraag je je af of we niet beter zelf zouden meedoen bij de Republiekeinen - maar schijn bedriegt! Wacht maar af!

Bij de Democraten zijn er daarentegen zoveel zwaargewichten in het spel, dat je op de drie olifanten op kop na nog zou vergeten dat de andere nijlpaarden er heus ook gigantisch zouden uitzien, mochten ze binnen acht maand blijken genomineerd te zijn. Intussen is daar zoveel om te doen geweest dat ik me afvraag of het geen geweldige anti-climax wordt. Als Clinton, Obama en Edwards op één, twee en drie eindigen - niet noodzakelijk in die volgorde, dan kan het best zijn dat er binnen de kortste keren "niets" is gebeurd.

Zeker, met Clinton op één wordt het voor al de andere een stuk moeilijker, maar of ze er meteen uitliggen - zoals het nog leek, enkele maanden geleden - is minder duidelijk. Ze zouden wel opnieuw op achterstand gezet zijn, maar meer misschien ook niet. Om echt spectaculaire ontwikkelingen te zien zou één van het drietal minstens veel verder achterop moeten vallen dan verwacht. Of Clinton die niet nummer één wordt: grooooot spactakel zou het zijn - voor één dag. En dan zal iedereen opmerken dat ze er nog lang niet uit ligt, en dat ze er nationaal nog steeds het best uitziet en...

Een Clinton die niet op nummer één eindigt zou na die ene dag wel eens het minst interessante resultaat kunnen zijn! Nadat het gekakel is uitgestorven zal iedereen zich op de volgende voorverkiezing concentreren, en alles zal er uitzien zoals vandaag.

De meest verrassende ontwikkelingen zouden zich voordoen als één van de nijlpaarden zich tussen de olifanten weet te hijsen. De olifant die dan niet meer bij de top drie is ligt er dan volgens mij meteen uit, en het nijlpaard dat er in komt wordt ineens een heel belangrijke kandidaat. Dat zou nog het interessantste zijn: opnieuw een open race bij de Democraten, en de vraag wie van de Republiekeinse "dwergen" de komende maanden tot een eerste klas gorilla zal uitgroeien.

Geen opmerkingen: