woensdag 23 januari 2008

Apotheek

Ik rijd door Brussel over de Bockstaellaan, en op de afstand die ik doe tel ik niet minder dan acht verlichte, groene kruisen die een apotheker signaleren. Het herinnert me aan een spelletje dat ik wel eens speel, bijvoorbeeld op vakantie. Probeer een plaats te vinden vanwaar je om je heen zo veel mogelijk van die groene kruisen tegelijk kan zien.

Drie apotheken vinden binnen je gezichtsveld is werkelijk gemakkelijk. Hier in Mechelen, bijvoorbeeld, zijn er drie op de IJzerenleen. Maar dat is echt een banaal voorbeeld - op de Bockstaellaan was ik vaak in dezelfde positie. Ik weet zeker dat ik al verschillende plaatsen heb gezien waar het er vier waren, en ik sluit bepaald niet uit dat ik er al gezien heb met vijf. Maar ik zou ze niet kunnen opnoemen, en als ik er wist met meer, dan had ik dat zeker onthouden.

Stel dat je een waarnemer bent uit de ruimte, en je hebt over de planeet Aarde twee gegevens: hoeveel apotheken er zijn en de wet van vraag en aanbod. Wat concludeer je?

Vergeet niet, ik moet zelden, zeer zelden, even lang aanschuiven in een apotheek als in een gemiddelde slager of bakker. Het lijkt me dat er geen mega omzetten worden gedraaid. En toch zie je er haast overal genoeg om er de straten mee aan te leggen. Dus...?

Als je alleen maar weet hoeveel apotheken er zijn, EN de wet van vraag en aanbod kent, is de conclusie dat er veel te veel wordt betaald voor wat apotheken verkopen. En ik bedoel: veel te veel, hé.

3 opmerkingen:

Anoniem zei

Of je daar van op de hoogte bent weet ik niet Koen, maar voor apothekers is er een vestigingswet.
Een bedenking: iedereen heeft wel een bakker of slager nodig; gelukkig geen apotheker.
Dat er voor medicijnen teveel wordt betaald wil ik best geloven.
Groetjes,
Benny

Anoniem zei

Vandaag in de krant:

Acuut gebrek aan apothekers
http://destandaard.be/Artikel/Detail.aspx?artikelId=B21642770080125

Koen Robeys zei

Kijk, dat is nu toch echt raar. Ik twijfel niet aan de cijfers. Ik twijfel ook niet aan het feit dat er met apotheken naar je oren gesmeten wordt, EN dat ik er zelden lang moet wachten: ik zie dat met mijn eigen ogen.

Ik beschik met andere woorden niet over een geloofwaardige theorie om de werkelijkheid te verklaren.

In goed Vloms: ik snap er niks van.