woensdag 10 mei 2006

De honderdste post!

Speels Maar Serieus heeft hierbij zijn honderdste post bereikt! Toch altijd een moment om even bij stil te staan. Het idee is met een zekere (momenteel vrij hoge) regelmaat iets te posten. En iedereen die zelf blogt weet wel dat dat soms gemakkelijker gedacht dan gedaan is. En toch: het viel wel mee. Of het met hetzelfde tempo zal zijn weet ik niet, maar ik denk wel dat er ooit nog een tweehonderdste post zal te vieren vallen.

Omdat ik zelf nieuwsgierig werd naar waar Speels Maar Serieus nu eigenlijk over gaat, heb ik eens een statistiekje opgemaakt. Er is nu eenmaal een verschil tussen waar je zelf denkt dat het over gaat, en waar je na 100 posts van kan zien dat het over gaat. En hoewel het indelen in rubriekjes iets heel artificiëels heeft, en hoewel je soms een bepaalde post snel in een vakje plaatst "om er vanaf te zijn", denk ik toch dat er zich een bepaald plaatje aftekent.

Het blijkt dat 22 post over "Economie & Ontwikkeling" gingen, en 16 posts gingen over "Actueel & Politiek". En dat is zonder "Irak" gerekend, maar met de beste wil van de wereld kan ik niet meer dan 3 post over Irak ontdekken. Ik denk dat ik me wat afgeschrikt heb gevoeld door de vele sites die wel lijken te bestaan om in de eerste plaats de auteur zelf van zijn eigen groot gelijk te overtuigen - zowel bij pro als bij contra.

Het netto-resultaat blijft dat ruim 40% van dit blog over (doorgaans internationale) economie en politiek blijkt te gaan. Daar ben ik eerlijk gezegd zelf een tikje verbaasd over. Ik had echt gedacht dat ik meer posts zou hebben over geschiedenis (9), filosofie (7), evolutietheorie (7) of wetenschap in het algemeen (10). Die onderwerpen liggen, natuurlijk, altijd wat moeilijker om inspiratie te vinden èn er op min of meer beknopte manier iets zinnigs over te zeggen. Met een beetje geluk krijgen we nog te zien hoe dat in de toekomst evolueert.

En daarmee blijven nog twee rubrieken over. De rubriek "huishoudelijk" haalt 10 posts, wat betekent dat ik me nogal vaak luidop zorgen maak over "hoe schrijf ik een blog", alsook dat ik diep onder de indruk was van de operatie aan mijn oog van twee weken geleden.

En tenslotte was er de rubriek die je normaal "varia" noemt - en die ikzelf "speels" heb genoemd. Denk niet dat ik dat als een vuilbakrubriek beschouw. Nu ik nog eens de posts "theoloog" of "Bonifaaz" de revue heb zien passeren, denk ik dat enkele van de beste posts in die rubriek "speels" te vinden zijn. Natuurlijk zijn dat niet de meest ambitieuze posts. Maar sommige van de meer ambitieuze posts zijn ook de posts die ik achteraf slecht gevormd, te gecompliceerd, te verward vind: hoge bomen riskeren nu eenmaal veel wind. Terwijl de speelse posts, bij het teruglezen, meestal toch wel opleveren wat ze destijds moesten doen. (OK, iemand heeft me IRL gezegd dat hij de post "Vier Schoppen" onleesbaar, overbodig en pompeus vond. Guess what? Ik vond het toch wel geestig: amen.)

En hoe ziet de toekomst er uit? Een beginnend blog, dat in een niet zeer communicatie vriendelijke opstelling opereert, krijgt vanzelfsprekend niet veel feedback om zich door te laten bijsturen. Verder moet ik er geen verkiezing mee winnen, geen job mee krijgen of houden en probeer ik er bij geen enkele groep vriendjes mee te worden. Het heeft iets heel erg comfortabels om het doodgewoon te kunnen zeggen zoals je het denkt, hoewel, ik geef het meteen toe, het niet bevorderlijk is om (sociaal gesproken) carrière te maken. Ah, maar de voordelen van een vrije, onafhankelijke geest te mogen zijn! Dus denk ik dat pakweg de volgende 100 posts er wel eens zouden kunnen uitzien zoals de 100 vorige. Of het aangenaam was om te lezen weet ik niet, maar het was aangenaam om te schrijven, en eigenlijk is dat momenteel het enige criterium. "Honi soit qui mal y pense" :-)

Geen opmerkingen: