donderdag 23 mei 2013

De golven en het getij (Economie en Natuurkunde)

Met al die vergelijkingen tussen de economie en de natuurkunde (1), even een blik op de economie van vandaag. Een enorme daling van de Nikkei in Japan, gevolgd door een serieuze daling in Europa, en de VS, tijdens hun vroege ochtend, lichtelijk in het rood. En hier enkele screenshots van een paar tweets van deze morgen:

En ook, inclusief één van de dag dààrvoor:

 Nu ken je me misschien genoeg om te weten dat ik nu nog niet erg onder de indruk ben. Zeker, de schrijver schreef gisteren dat er een "top" aankwam, en de volgende dag crasht het als een baksteen: ziedaar. Alleen, de vraag is of wat er vandaag als een top uitziet er ook morgen, volgende week, volgende maand als een "top" uitziet.

Om eerlijk te zijn komt het allemaal een beetje over (tamelijk genuanceerde formulering; ik ken die meneer nu eenmaal niet) als "ik loop nu al zo héél lang te vertellen dat de beurzen "eigenlijk" moeten zakken en het goud moet stijgen, dat ik me niet kan inhouden nu het er nog echt een beetje op lijkt ook". Alleen, toen ik laatst langs de golven op het strand liep viel me ineens een overeenkomst, en een verschil op met de economie.

Een groot verschil is dat de getijden in de natuurkunde voorspelbaar zijn. Je weet perfect wanneer het hoog water is, en wanneer het laag water zal zijn. Dat weten we in de markten niet. Je kan natuurlijk zeggen dat je "weet" dat er een daling aankomt, en je kans zelfs "gelijk" krijgen, maar dat is zoals het gelijk van de man die "voorspelt" dat een dobbelsteen een zes zal gooien en vervolgens "gelijk" krijgt. De grote bewegingen van het waterpeil die we "eb" en "vloed" noemen zijn op voorhand bekend; van de grote keerpunten in de markten kunnen we het altijd pas achteraf zeggen.

Een overeenkomst tussen de twee is dat het altijd in golven gebeurt. Ook als het eb is zal je voortdurend een golf zien opkomen en weer terugvallen. De kans is heel groot dat je kan voorspellen dat de golf altijd wat verder zal terugvallen als het eb is dan de vorige golf - en dat de volgende golf een beetje verder zal opkomen dan de vorige wanneer het vloed is, maar zelfs dat is niet gegarandeerd. In de markten kan je dat allemaal onmogelijk weten. Hoogstens kan je te weten komen dat je het juist niet kan weten. Laat ik proberen nader te verklaren.

Goldandglory hierboven denkt duidelijk te "weten" dat er een "top" is, met andere woorden, dat de Dow en de Nikkei gisteren op een hoogtepunt stonden. Als we binnen enkele weken en/of maanden zien dat ze inderdaad lager staan, dan weten we nog altijd niets: misschien zegt hij ook geregeld dat een dobbelsteen een zes zal werpen, en dan heeft hij ook ongeveer één keer op zes gelijk. Maar als de Dow en/of de Nikkei binnen een paar weken of maanden alweer een stuk hoger staan, dan weten we wel dat Goldandglory alleen maar dacht te "weten" dat er een top is.

Kan best interessant zijn! Hier is de Dow Jones van de laatste zes maanden:

 
En hier is de Nikkei van de laatste zes maanden:

 

Hier zie je de kandidaat "top" zich heel duidelijk aftekenen! Hopelijk lukt het om het binnen afzienbare tijd ook geregeld eens te checken.

Disclaimer: mochten de Dow en of de Nikkei binnen afzienbare tijd alleen maar stijgingen vertonen, dan zal ik geen enkel ander "gelijk" afkondigen dan dat je niet kan weten of er toppen zijn of niet. Meer in het bijzonder: ik weet helemaal niet dat er (anders dan Goldandglory denkt) stijgingen aankomen, en het minst van al moet je deze tekst als een aanbeveling lezen.

----------------------------------
(1) http://speelsmaarserieus.blogspot.be/2013/05/economie-en-kosmologie-en-dus-ook.html

Geen opmerkingen: