zaterdag 31 augustus 2013

Oh, dat Snowden "schandaal"...

Weet je het nog, het groooot schandaal, enkele maanden geleden (1), toen meneer Snowden de wereld vertelde dat de regering ons afluisterde, van telefoon en mail, etcetera? En ik "begreep de hetze niet", omdat er nu eenmaal nooit iets anders was gezegd geweest, in alle kranten, in alle blog- en andere internetartikelen, die je maar kon vinden de laatste twintig jaar.

En natuurlijk was de officiële waarheid dat dat allemaal sterk gecontroleerd gebeurde, en dat er heel precieze procedures waren, en dat er al een rechter moest tussenkomen etcetera etcetra. En mijn punt was, hoe kunnen ze nu allemaal zo verontwaardigd doen nu blijkt dat er van al die beperkingen en controles niet veel van waar was, als dat nu eenmaal al die tijd lang zelfs geen publiek "geheim" meer was?

Intussen is het zelfs alweer allemaal verdwenen achter de volgende crisis (of is het zelfs al de daarop volgende?). Maar af en toe flakkert er nog wel eens iets van op, zoals nu ik over de nieuwssite van NBC (2) loop, en er het volgende screenshot (3) afhaal:

 
Maar dat is alleen maar de zoveelste uitbarsting van pseudo-verontwaardiging! Natuurlijk kunnen spionnen elk moment van de dag weten waar je bent, bijvoorbeeld (lees: onder veel, heel veel andere) aan de hand van je mobiele telefoon! Dat is wat je al jaren weet als je bestsellers als The Pelican Brief van John Grisham leest. Plus als je leest over hoe moorden worden opgelost of ontvoeringen (af en toe) tot een goed eind worden gebracht, of terroristen met drones worden uitgeschakeld, aan de hand van hun gebruik van mobiele telefoons. En verder aan de hand van je gebruik van je kredietkaart, en verder je afhalingen van cash geld, en ongetwijfeld nog héél veel meer andere.

En dus weet ik niet waar de hetze weer eens over gaat. Ja, van het krantenartikel kan ik het me wel voorstellen: het levert clicks op, en daar draait het om. Maar waarom zoveel mensen daar dan zo "verontwaardigd" achteraan lopen? Beats me.

-------------------------------------
(1) http://speelsmaarserieus.blogspot.be/2013/06/ik-begrijp-weer-eens-de-hetze-niet.html
(2) http://www.nbcnews.com/
(3) het artikel staat op: http://www.nbcnews.com/technology/your-phone-blabbing-your-location-anyone-who-will-listen-8C10989061

Geen opmerkingen: