zondag 23 november 2014

Eén van die gevallen van miezerig machtsmisbruik, zeker?

Beschouw het volgende stukje kaart dat Mechelen en een paar kleine gemeenten aan de westelijke rand laat zien. De rode streep heb ik getrokken over het dunne lijntje dat de steenweg tussen Leest en Battel - en dus eigenlijk van Leest naar de oprit van de E19 (de dikke oranje lijn die van boven naar beneden over het scherm loopt) en naar Mechelen - voorstelt. Zeg nu zelf, niet iets waarmee we een gebeuren op de schaal van de Slag om Stalingrad zullen inleiden...Maar soit. Ik zoem in op een heel klein stukje daarvan, eerder tegen Battel aan, waar je tussen twee rijen groene boomkruinen - die links beneden van het scherm in een V-vorm naar rechts vertrekken - een huis ziet, of beter: vermoedt. De bovenste van die twee rijen boomkruinen lijkt wel de rijbaan te bedekken, nietwaar? Dat is intussen wel nog steeds dat kleine steenwegje dat de rode lijn was in de eerste screenshot...Het punt is, die reeks bomen "bedekt" ook werkelijk dat stuk rijbaan. Hier is hoe het beeld er op dat punt uitziet als je de rode lijn volgt van links naar rechts; van Leest naar Battel:Je ziet het goed: compleet met bordje dat de voorrang regelt bedekt de tuin van dat huis de rechterbaan van dat stuk steenweg. Nu ja, de tuin zal er eerst geweest zijn, de steenweg zal later gekomen zijn. En het heeft iets charmants, hoor, die af en toe opduikende sporen van "de goede oude tijd", toen de steenweg van Leest naar Battel nog een verbeterd karrenspoor was, waar natuurlijk geen twee auto's naast elkaar moesten kunnen rijden: er waren nog helemaal geen auto's. Alleen, vandaag de dag staat er vanzelfsprekend geregeld een lange file, wanneer allemaal mensen vanuit Leest en achterliggende gemeentes als Tisselt, of die kant van Hombeek, of Kapelle, op weg zijn naar Mechelen of Antwerpen.

Iedereen die dat ziet heeft ongetwijfeld al lang gedacht: "hoe, dat wordt toch onteigend?". Inderdaad, dat is precies wat ik ook dacht toen ik het zelf voor het eerst zag: nu ongeveer 25 jaar geleden.

En dus, denk ik - en ik benadruk dat ik er helemaal niets van wéét, niet wie er woont, wie er beslissingen neemt en hoe dat hier gegaan is - te kunnen raden wat er ongeveer gebeurd is, ergens vanaf 25 jaar of veel meer geleden: alfamannetje met politieke connecties woont aan baan waar iedereen onteigend wordt om een fatsoenlijke steenweg aan te leggen. Alfamannetje gebruikt zijn lokale connecties om een daverend njet aan de rest van de wereld te geven, en alfamannetje lukt daar nog in ook. En 25 jaar of zelfs nog veel meer jaar later moeten mensen die wèl fatsoenlijke mensen zijn op weg naar hun werk in de file staan en krijgt de wereld zoveel voertuigen maal zoveel benzineverbruik extra luchtvervuiling te slikken.

Kortom, hoewel ik nogmaals benadruk dat ik alleen maar aan het raden ben, denk ik dat je gewoon voor je ogen een voorbeeld van dat miezerig machtsmisbruik te zien krijgt, dat kleine pontentaatjes nu eenmaal op hun niveau aan de rest van de wereld kunnen opleggen. En dat het alleen maar op micro-micro-micro schaal is hoe de wereld op alle schalen werkt...

... maakt het in feite allemaal nog véél erger.

1 opmerking:

Anoniem zei

Even grote speculatie als jouw post:

Het zou natuurlijk ook platte corruptie kunnen geweest zijn. Dus geen alfa-mannetje, maar gewoon een blauwe brief in een bruine enveloppe.

De reden dat er nu niets meer gebeurt is natuurlijk omdat
(a) er geen budget voor dit soort onteigeningen
(b) er een soort druk is om doorgaand verkeer te bemoeilijken (denk maar aan de honderden groene plastieken paaltjes die gezet werden tijdens de vorige legislatuur)