maandag 3 november 2014

Stille daden van verzet!

Nog altijd denk ik met veel plezier terug aan de post van bijna drie jaar geleden, over dat verontwaardigd gezichtje van "meneer de vakbondsman", toen hij ontdekte dat hij in de wereld van de sociale media niet langer de enige was die een microfoon vaqsthield (1). Ik wéét dat dat heel slecht is, maar kom, ik geef het toe, dat was eigenlijk puur leedvermaak! Zo luid hadden de kreten en grommen altijd uit de knokploegen opgestegen dat (of wat had je nu gedacht) niemand daar ooit op de gedachte was gekomen dat er misschien wel, (maar nu moet je héél hard nadenken, hoor!) mensen... het...

Niet met hem eens zouden zijn!

En van de ene moment op de andere was Twitter "gratuit" (2), en klonk het van "vroeger" was het [zus] en nu is het [zo] en vul gerust op de plaats van zus en zo in dat democratie betekende dat de vakbond wel, en de slachtoffers van de geweldplegingen niet aan het woord kwamen.

En zo is het weeral een paar jaar later, en ze gaan wéér eens de boel platleggen en mensen in zelf veroorzaakte files en lege stations vastzetten,en hoewel het maar een schrale troost is, blijft het een troost: tegenwoordig kunnen ze er niet meer naast kijken. Er zijn mensen die het maar het gedoe van  een vulgaire knokploeg vinden: ik ben er één van.

Intussen heb ik nog iets gevonden, als stille uiting van machteloos protest tegen de geweldplegingen. Aan ingangen van gebouwen of openbare plaatsen, als ze daar wéér eens staan om hun pamfletten door mijn strot te wringen: dan weiger ik die gewoon! Je moet weten, van nature ben ik zoals veel van die grote bakkesen op het internet nogal teruggetrokken, verlegen, schuw zelfs, en dus durfde ik dat vroeger gewoon niet. Maar op een dag had ik er zo mijn buik van vol dat ik ze nu toch gewoon weiger. Heel vriendelijk allemaal, hoor, en er is ook niet meer nodig. De zure gezichten van daarnet bevestigden dat ze héél goed wisten wat ik bedoelde.Zo zie je maar dat dat soort stille daden van verzet al evenzeer iets bijbrengt als een extra straaltje protest op Twitter, of al die andere kleine dingen.

Kijk, ik zal ophouden met ze als een vulgaire knokploeg te beschouwen en te behandelen, zodra zij ophouden zich als een vulgaire knokploeg te gedragen.

--------------------------------------
(1) http://speelsmaarserieus.blogspot.be/2012/01/meneer-de-vakbondsman-is-boos.html
(2) http://www.standaard.be/cnt/dmf20120126_073

4 opmerkingen:

Anoniem zei

Beste Koen,
Volgens mij maakt(e) die Kennis zich zorgen om ' zo goed als niks '. Blogs, Twitter, reacties op krantensites....ach, ' verzuurd masturberen achter de PC ' noem ik dat, van een zeer miniem clubje ( meestal gepensioneerden? ) bovendien. Of hun brouwsels in schabouwelijk Nederlands ( u bent een uitzondering ) enige invloed hebben zoals u en anderen over zichzelf durven te beweren, ik durf dat sterk te betwijfelen.
Goed, samen met de vele tienduizenden stap ik nu maar eens verder, ' de ordinairen ' , zoals u ons omschrijft.

Koen Robeys zei

Dag Anoniem! Ik moet opbiechten dat ik niet erg weet waar je het over had, maar je stijl sprak me wel aan. En dus, twee voorbeeldjes!

Het eerste is dat ik niet zie wat die "Kennis" er bij komt doen. Zie ik dat nu zo over het hoofd of slaat dat op iets heel anders? Ik weet het niet, en het straalt wat af op je ander nogal gespierde intro.

Nog veel verbaasder ben ik bij de suggestie dat ik zou "durven beweren" dat mijn brouwsels "enige invloed hebben". Echt aar, ik zit hier van "huh" en "???" eigenlijk met open mond naar mijn scherm te kijken. Dat na jaren bloggen geen kat het leest; dat ik na jaren Twitter amper followers heb; dat heb ik al vaak "beweerd", maar dat ik zou denken "enige invloed" te hebben...? Ik weet het echt niet.

Zeg enneh... Als je werkelijk bij die "ordinairen" (er stond eigenlijk "vulgairen", hoor!) hoort: niet teveel klop uitdelen, hoor!

Anoniem zei

Beste Koen,
Overschatting van bloggers, twitteraars en reaguurders op krantensites, het overkomt me telkens weer. Ze zijn zo dom meneer. En ik die nog even dacht dat u een uitzondering was!
Omdat ik leedvermaak zo'n lelijke zonde vind, denkt de mens van goede wil die ik ben, dan maar dat u Koen het wel begrijpt. En dat u uw schaamrood over de sociale media-brouwsels waar u in die twee artikels zo'n hoge pet blijkt van op te hebben, tracht te verbergen achter mijn typo Kennis-Kennes. Echt aar.
Lukt het deze keer?

Bert Smits zei

Ik ben het met Koen eens dat het aantal mensen dat achter die stakingen staan echt wel de minderheid is.

Een vrije vakvereniging is essentieel om rechten van werknemers in bedrijven te vrijwaren, maar deze mensen schijnen het een beetje moeilijk te hebben met democratie en met actuariële wiskunde. Of zouden de Chinezen ons pensioen (op 52 natuurlijk) willen betalen ?