zaterdag 27 juli 2013

Ethias: nog erger dan ik dacht?

Ivan Van de Cloot en Geert Noels zijn twee mensen waar ik het lang niet altijd hoef mee eens te zijn. Zeker, als ik het niet met hen eens ben wanneer het over economie gaat, dan is het zeker een goed idee eerst nog eens rustig opnieuw na te denken. Tenzij... onze opinies verschillend zijn omdat het allemaal nog veel erger is dan wat ik er zelf al van begrepen had?

Kijk, over Ethias heb ik zelf ongeveer anderhalf jaar geleden het volgende geschreven (1), gebaseerd op een krantenartikel, dus van bij het begin bewust van het feit dat ik deels aan het raden ben:

"het tweede stukje van het citaat lijkt me wel duidelijk, niet? Ze hebben "onverantwoorde beleggingsrisico's genomen". Dus ze hebben het geld van de spaarboekjes "belegd", bijvoorbeeld, op de beurs. En natuurlijk gaat alles goed wanneer de beurs stijgt (want jij betaalt alleen de rente van het spaarboekje, en de rest van de stijging steek je op zak). En natuurlijk gaat dat niet goed wanneer de beurs zakt, want jij moet niet alleen die rente nog altijd betalen, maar ook dat geld teruggeven dat op die beurs is verdampt.

En om één of andere reden heeft niemand van al die mensen er ooit aan gedacht dat beurzen af en toe ook wel eens zullen zakken."

Dus, OK, het staat er niet met zoveel woorden, maar je begrijpt: er was een stel dwazen van de hoogste categorie aan het bewind, wat ze niet zal belet hebben te eisen dat de ondergeschikten hen op al hun wenken, en onder het "laat alles vallen" principe, zouden bedienen. "Oui, monsieur le directeur, certainement monsieur le directeur"; je kent dat.

Maar nu heb ik net twee tweets van Ivan Van de Cloot en Geert Noels - overigens geknipt uit een veel langere serie - ge-re-tweet-ed:

Zoals het er hier staat was het helemaal geen kwestie van een stel dwazen die niet de eerste beginselen van de financiële wereld begrepen. Zoals het er hier staat was het een stel criminelen die een bekende, en doorgaans serieus gestrafte vorm van fraude pleegden. En omdat die criminelen ook nog politieke connecties hadden zijn ze niet alleen niet serieus gestraft, maar draaien belastingbetalers zoals ikzelf er nog voor op ook.

Dat was niet wat ik zelf dacht, destijds, anderhalf jaar geleden. Maar voel je vanop kilometers afstand dat ik vrees dat ze gelijk hebben?

-------------------------------
(1) http://speelsmaarserieus.blogspot.be/2012/02/vragen-bij-ethias.html


3 opmerkingen:

Felix zei

Daaraan verwant: de verbanden tussen Ethias/Optima/SP/Agusta/Luc VDB/UG/Gentse magistraten/Gents stadsbestuur (waarom moesten de liberalen eigenlijk ook nog per se in de coalitie, ook al waren ze mathematisch niet nodig?). Hopelijk bekijkt een onderzoeksjournalist die verbanden eens van naderbij, denk dat hij enkele behoorlijk stinkende potjes zal openen. Maar misschien heb ik te veel fantasie, dat kan natuurlijk ook.

Koen Robeys zei

Ach, wat kan ik meer doen dan hun berichten retweeten en er een postje van maken op een obscuur blog...

Anoniem zei

' wat je meer doen kan? '

eens even nadenken over het volgende misschien: Waarom u hier zich al jaren telkens herhaalt, wat toch de reden mag zijn waarom u zo graag uzelf citeert, waarom hier van de op één hand te tellen lezers er geen enkele is die wil reageren, waarom u die zo graag in het rijtje gaat staan van geestesgenoten als Noels, Van de Cloot,Van Overtveldt e.a.( hoe is het eigenlijk gesteld met de voorspellingen die jullie de afgelopen 5 jaar hebben gedaan?) eigenlijk thuishoort in dat belachelijke clubje duidende ( zo een beeld van zichzelf gevend, bedoel ik ) bloggers als ivan janssens, van braekel en andere ' obscure ' bloggers.
Inzicht komt pas met de jaren, maar wordt het stilaan geen tijd?

Mvg
il postino