"The total
solar energy hitting Earth each year is equivalent to 12.2 trillion watt-hours watt-hours. That's over 20,000 times more than
the total energy all of humanity consumes each year."
Nog beter! 20,000 keer ons totaal (!) energieverbruik, dat betekent dat we nog niet begonnen zijn het potentiëel te benutten. Maar omdat ik tegelijk soms ook nogal sceptisch ben, en omdat ik graag een beetje zit te spelen met dat soort cijfers, ga ik ook eens een beetje rekenen. Want stel je maar eens voor dat we zo hard beginnen te groeien dat we die 20,000 keer nog bereiken ook? Zou dat lang duren, zo'n vermenigvuldiging met 20,000?
Wel, als we vandaag op "100" staan, dan is de vraag hoe lang het duurt, gegeven dat we een constante gemiddelde groei mogen inroepen, voor we op 2,000,000 staan. En de rest is simpele berekening. Bijvoorbeeld, als de wereldeconomie groeit aan 1% per jaar (niet een percentage waarvan we doorgaans staan te duizelen), dan duurt het een duizend jaar. Dat is de tijd die verstreken is tussen de Kruistochten en vandaag, dus dat zit wel snor. Wel even rekening houden met het feit dat ons energieverbruik groeit met economische groei EN met bevolkingsaangroei, en dat die twee ook al eens samen durven groeien. Ik heh tenslotte ooit eens uitgerekend dat een mensheid die constant groeit aan 1% per jaar op enkele duizenden jaren de laatste rots, de laatste korrel zand, de laatste druppel water en het laatste stofje heeft omgezet in mens (2).
Van "geen poot om op te staan" gesproken!
Maar goed, ik heb geconcludeerd dat je daar aan kan zien dat de bevolkingsgroei zal afnemen, of je daar nu blij om bent of niet. Anderzijds heb ik het nu over economische groei waarvan bevolkingsgroei maar een deel is, zodat andere oorzaken van groei ons energieverbruik sneller kunnen doen stijgen. Technologische groei, bijvoorbeeld, zoals onder meer: goedkopere energie! Dus als ik hoop op een hogere groei, bijvoorbeeld op verdubbeling van 1 naar 2% per jaar (leuk, maar nog altijd niet om over te juichen), dan halveert de duizend jaar, en dan bereiken we de maximale omzetting van zonlicht in energie op de tijd verstreken sinds Columbus Amerika ontdekte. En dus zijn we er binnen ruim 300 jaar als we groeien met 3% per jaar; noem het de tijd van Newton en Leibniz.
Natuurlijk, als Afrika en Azië gaan doen wat China en Indië ze nu al een tijdje voordoen, en we gaan groeien met een 6% per jaar, dan zijn we er op een 170 jaar. De tijd verstreken sinds de Tweede Industriële Revolutie plaats vond (De Stoomtrein!).
Om maar te zeggen, ik blijf me er opgewonden van enthousiasme om voelen, hoor. Zou ik er ergens 1000 euro aandelenkapitaal kunnen in steken, of zo? Maar of we er de energie problemen van de mensheid werkelijk mee gaan oplossen...?
--------------------------------------------------
(1) http://theweek.com/article/index/244437/are-we-on-the-cusp-of-a-solar-energy-boom
(2) http://speelsmaarserieus.blogspot.be/2010/01/de-hele-wereld-omzetten-in-mensen.html
3 opmerkingen:
Tijd voor een kleine reactie (hopelijk tempert dit je enthousiasme niet)
Prijs per MWh van verschillende energiebronnen
- Steenkool 35 EUR
- Kernenergie 42 EUR
- Gas 50 EUR
- Wind 62 EUR
- Zon .... zelfs tegen goedkopere prijzen van een paneel... 200 EUR
Nu is steenkool een beetje CO2-onvriendelijk dus ik zou de 1000 EUR steken in Electricité de France.
Nochtans, volgens een grafiek hier...
http://cleantechnica.com/2014/09/04/solar-panel-cost-trends-10-charts/
... is de prijs in dollar per MWH sinds 1977 tot één percent van de prijs van destijds gereduceerd: van 76 dollar tot 0.76 dollar. Laten we zeggen: er blijft hoop!
Mmm...
Ik denk dat je twee begrippen door elkaar haalt. De 0.76$ is per W(att), daarmee bedoelen ze Watt-Piek, hoeveel zo'n ding maximaal kan produceren.
De grafieken onderaan je referentie geven de werkelijke kostprijs per MWh (dus kost per geleverde hoeveelheid energie).
In Northern Europe (dus in deze aardappelregio - vroeger was dat Zuid Amerika) lees ik een solar cost van $139 - $285 af per MWh. (zie grafiek nummertje 6 (of 7), kijk naar de grijze balkjes van Solar).
Dat is dus, zelfs op zijn goedkoopst (aan een dollar van 1.20) nog steeds 2.4 x de prijs van Nuclear.
En zelfs de Australiërs zijn met $74 / MWh nog duurder dan Nuclear.
Dus... Allez les bleus ! ;-)
Een reactie posten