woensdag 2 september 2015

Maar wat doe je er aan?

De vreselijke foto van het verdronken kindje - niet de eerste - heeft Europa weer eens met zijn neus op de vluchtelingencrisis gedrukt, en ineens voel ik een vraag in me opkomen. Stel maar eens dat je een fatsoenlijk budget had; het mag echt iets kosten: wat zou je dan doen?

Niet zo makkelijk, zou ik zeggen? Alleen..."Iemand heeft hem nog geholpen met zijn kleertjes aan te trekken, deze ochtend", heb ik daarstraks op twitter gezet; "iemand heeft hem nog zijn schoentjes vastgegespt"... See...?

Bijvoorbeeld, wat zou het zoal kunnen kosten? Bijvoorbeeld, per dag: zo'n vluchteling opvangen en (elke dag) voldoende eten en drinken te geven zodat hij in leven blijft. Over luxe hebben we het niet, maar toch beter dan "water en brood". Dus groenten, en vitaminen, en basisgeneesmiddelen... Ik heb er geen flauw benul van. Dus ik gebruik een oude truc van me, en ik plak er een simpel rond getal op. Immers, als iemand me later vertelt dat ik er met een factor X naast zit, dan deel of vermenigvuldig ik mijn resultaat met die factor X, en ziezo!

Dus: één vluchteling kost 10 euro per dag. En we lezen in de krant dat alle dagen 250 dossiers behandelen een probleem is. Dus dat is 2,500 euro per dag, zijnde 75,000 euro per maand, of ook 900,000 euro per maand; kom, rond het af: een miljoen euro per maand.

Maar dat is alleen maar het bedrag dat er bijkomt, elke dag, wanneer die 250 mensen ook binnengelaten worden (en niet hun kinderen moeten zien verdrinken in de zee: zie boven). Dus de eerste dag maak je een miljoen kosten per maand, maar de volgende dag zijn het al twee miljoen, en de daarop volgende zijn het er drie, enzovoort. De som van alle getallen van 1 tot 20 (werkdagen in een maand) is (20*21)/2 (dank u, Gauss!) zijnde 210 miljoen euro per maand...

En stijgend.

Zoals iemand anders eens in een heel andere context gezegd heeft, a billion here, a billion there, and soon you're talking real money.

Het komt er op neer, zo op 't eerste zicht, dat je je "fatsoenlijk budget" ontzettend snel zou zien wegsmelten. Het lijkt er op, nietwaar, dat het inderdaad al snel "niet houdbaar" is; dat je heel snel eindigt in toestanden die me ineens aan echte beelden uit ontwikkelingslanden doen denken. Die vluchtelingenkampen in ellendige omstandigheden; als iemand me kan vertellen wat hij er, zelfs met een "fatsoenlijk budget" aan zou doen...?

5 opmerkingen:

tonny zei

Ik dacht dat Belgie er 40.000,- in totaal ging opvangen.
Aan 10 EUR per dag per vluchteling, komen we aan 10*40.000*365 per jaar. Dat is 146 mio. Klinkt veel, maar met de mogelijk boete van VW zouden we toch al 100 jaar verder geraken....

Koen Robeys zei

Nu denk ik wel dat de mensen die vrezen dat we "het" niet aankunnen, de berekening zouden willen zien, niet voor het aantal dat we hopen hier te moeten houden, maar voor het aantal dat hier binnenspoelt.

Dus ik deed even of er elke dag 250 bijkomen: dat was waar er problemen met de verwerking ontstonden - en met dat vertrekpunt zag het er niet zo goed uit.

(146 mio is, vanzelfsprekend, helemaal niets: een fractie van een fractie van de staatsschuld.)

Herman zei

Je berekening is fout: 75,000 euro per maand is natuurlijk 900,000 (of afgerond: een miljoen) euro per jaar, niet per maand. Dus deel je uitkomst maar alvast door 12.

Koen Robeys zei

Aaaahah! Ik wist al dat zoiets me af en toe overkomt, maar ik had nog niet gezien dat het hier ook prijs was. Heel erg bedankt, 't ziet er al een tikje anders uit...

Anoniem zei

De psychologie van ' het nulletje te veel of te weinig '? Men wil wat bewijzen, men slaat aan het rekenen om dat bewijs te leveren en ons brein wordt slachtoffer van ' wishful thinking ' .