Natuurlijk, ze zijn al zo vaak over-verkocht geweest. Alleen, eerst bleek dat er werkelijk een bankencrisis was, en later bleek dat de wereld werkelijk in een zware recessie zat, en nog later bleek dat de Europese schuldencrisis werkelijk heel erg uit de hand liep, en stilaan zit de wereld werkelijk in een nieuwe recessie... En telkens bleek dat de koersen terecht waren vooruitgelopen op zwaar stormweer, en hoe over-verkocht ze ook waren, er was nooit iemend die reden had om maar snel te gaan terugkopen.
Je kent dat misschien wel: de markt is dan niet langer "continu, maar wel discreet". Je favoriete aandeel is niet langer ruwweg waard wat het drie jaar geleden waard was, met ups en downs, met eens tien percent er af en eens tien percent erbij, maar OFWEL failliet, OFWEL tien keer zoveel waard dan wat het vandaag noteert. En morgen (bij wijze van spreken) weten we welke van de twee het is. Dus zitten de koersen ergens in het midden van nul en honderd percent, en schommelt het als gek, met percenten tegelijk, voor het minste gerucht, het minste zuchtje nieuws.
En nu, in volle eurocrisis (aflevering driehonderzesenveertig) voelt de markt weer zo oververkocht aan dat je voelt: ofwel breken er één van de dagen paniek-aankopen uit om de tulpenbollenmanie te doen verbleken, ofwel zakken we gewoon weer eens een niveautje dieper weg.
Zoals Godfried Bomans zei: "ik hoop het eerste, maar vrees het laatste.
Maar ze voelen echt wel heel, heel erg oververkocht aan.
2 opmerkingen:
De aandelenmarkten zijn als junkies die steeds een shot nodig hebben. Wellicht krijgen ze dat binnenkort als Bernanke (QE3) en wellicht zelfs Draghi de geldpers nog harder aanzetten om nog meer troep te kopen en de geldhoeveelheid te laten exploderen. Beleggers vluchten dan (terecht) in aandelen, goud, zilver, olie en andere grondstoffen. Tezamen met de rampzalige oogsten die in de wereldwijde landbouw aanstaande zijn, betekent dat op zeker een explosie van de voedselprijzen, met alle sociale gevolgen van dien. De enige oplossing om geld vasthouden aantrekkelijker te laten zijn is dat de rentes fiks worden verhoogd, wat weer grote gevolgen heeft voor de consumptie-economie, huizenmarkten en schuldenaren, inclusief overheden. Duidelijk is wel dat dit collectivistische fiatgeldsysteem voor permanente onrust zorgt.
"Maar ze voelen echt wel heel, heel erg oververkocht aan."
Zo zo, dus jij koopt thans flink aandelen in? Volgens mij is er al een recessie in veel landen aan de gang. Dat belooft niks goeds voor de bedrijfsresultaten; de beurzen zijn allang daarvan losgeraakt en nog slechts junkies van de geldpers. Mij zie je daar niet. Alleen in landen waar beurs en economie flink gekelderd zijn, zoals Spanje en vooral Griekenland, zijn wellicht aardige koopjes te halen. Mag ik je er trouwens op wijzen dat de echte Austrians helemaal geen bezuinigingen propageren, maar juist het failliet van landen en banken willen. Nu worden zij gered, op kosten van de belastingbetalers, die vervolgens hogere belastingen en zwaar verminderde pensioenen en dienstverlening terugkrijgen, zoals in Griekenland. Dat moet je dus niet op het conto van de Oostenrijkse School schuiven, zoals helaas ten onrechte gebeurt door allerlei foute mensen als Krugman, Roubini en Ambrose Evans-Pritchard.
Een reactie posten