zondag 9 maart 2014

Tikkertje Brug

Om de zoveel tijd passeert een zodanig vroege lentedag dat ik vol verwondering zit te kijken: hé, het is winter, en hier zit ik in hemdsmouwen in de tuin, en overal rond mij spelende kindjes... De pruimelaar staat in volle bloei, de botten van de Japanse Kers beginnen te bewegen en overal kruipt de lente uit de grond.

Vorig jaar omstreeks deze tijd lag er sneeuw.

En omdat deze keer de spelende kindjes weeral zoveel groter zijn ontwikkelden zich heel nieuwe ontwikkelingen. Je moet weten, naast ons wonen ook nog scholier Axelle (leeftijdsgenoot van scholier Thomas) en kleuter Len (leeftijdsgenoot van kleuter Simon). Ze joelen door de twee tuinen, maar Tikkertje gaat niet zo goed. De grootste kunnen de kleinste tikken maar niet omgekeerd, en analoog aan de entropiewet eindigt het in de warmtedood van het spel wanneer de jongste kleuter de tikker is, maar niemand kan inhalen.

Enig onderhandelen levert "Tikkertje Brug" op. Er zijn twee tikkers. Wie geraakt is moet op een bepaalde plaats stil staan, en als iemand van de vrije spelers de gevangen speler kan aantikken is die weer vrij. En natuurlijk speelt één van de twee tikkers halvelings de rol van bewaker en op die manier is het heelal veel stabieler: dolle pret.

Maar wacht, papa heeft ook nog zijn rug bezeerd bij het tillen in het containerpark, en als halve gehandicapte kan hij nog net de rol van bewaker op zich nemen. Natuurlijk neemt mama daarop ook deel aan het spel, en de zeven spelers laveren gierend van de pret doorheen de tuin alsof het universum zelf terug jong was.

Later zit iedereen hijgend een grooot glas water te drinken, nog later zitten de twee families buiten te eten respectievelijk te picniccen, nog later wordt in alle hoeken en gaten van de tuinen kattekwaad uitgehaald, en de avond eindigt met een grote voetbalpartij met een buurjongen van nog een tuin verder (ondergaande zon, zachte avondlucht,...)

En dat was dan een negende maart; een dag waarop het officieel nog twaalf dagen winter is, maar het voelde als bijna zomer. Van mij mogen er zo nog een paar komen.

Geen opmerkingen: