woensdag 8 oktober 2014

Als het de schuld van de "shorters" is...

Nog altijd wandel ik wel eens rond op de sites over financiële markten en beleggers, en dus passeer ik ook wel eens op de forums waar die beleggers zelf aan het woord komen... En oei, oei, oei, er is nog helemaal niets veranderd, wat in feite normaal is want er kan ook niets veranderen: de mensheid wil bedrogen worden.

Een geweldig déjà vu gevoel overvalt me, wanneer ik zie wat er zoal geschreven wordt over allerlei gevallen aandelen, liefst nadat ze eerst een hele tijd "de lieveling van het beurspubliek" zijn genoemd. Wat moet ik toch terugdenken aan de tijd van LHSP, ergens rond het jaar 2000, en alles nog gebeurde op fora als usenet. Uiteindelijk bleek het allemaal zelfs fraude geweest te zijn, en los daarvan, ook de kopers van wat er restte van de puinhopen hebben we vooralsnog nooit terug gezien. Dus met wijsheid achteraf was het normaal, en terecht dat een aandeel dat ooit meer dan 100 dollar kostte ineens linea recta naar beneden ging en uiteindelijk arriveerde waar het thuis hoorde: nul.

Maar! Op de fora! Het was allemaal de schuld van de shorters! Aasgieren die met perfide middelen een perfect gezond bedrijf naar beneden verkochten om dan de boel aan bradeerprijzen terug in te kopen en zo de toekomst van het bedrijf (om nog te zwijgen van de beleggingsportefeuille van nonkel Pier) op het spel zetten! Ze moesten het verbieden! Enzovoort!

Precies dat is wat we vandaag, tot in het laatste detail, te lezen krijgen over aandelen die ik maar niet bij naam zal noemen. De mensen moesten eens denken dat ik ze zit uit te lachen. De waarheid is (behalve dat ik zelf LHSP aandelen had, en niet alleen LHSP...) dat ik na vele jaren actief te zijn in de wisselmarkten, en werkelijk denk nuttige en wijze dingen te hebben gezegd en gedaan, een pamflet vond over "10 typische beleggersfouten bij beginners"...

En ze waren stuk voor stuk van toepassing op mezelf.

Om maar te zeggen dat het veel gemakkelijker is de verblinding van andere mensen te onderkennen, dan die van jezelf. Ik moet toch eens een ongelofelijk originele spreuk lanceren, iets met een splinter en een balk, het wordt vast een reuzensucces!

Het punt is, als mensen willen geloven dat het aandeel (dat ze tenslotte met al hun wijsheid gekocht hebben) een geweldige toekomst te wachten staat, dan zullen ze het geloven. En dan kunnen shorters onmogelijk mensen zijn die iets verkopen omdat het meer waard is dan er voor betaald wordt. En dus zijn het criminelen! QED! Daaruit volgt dan weer de kwijlende verwachting dat ze op een dag toch eens "naar de uitgang zullen moeten vluchten", en dan zal je eens wat gaan zien! De prijzen zullen (eindelijk) stijgen naar hun ware hoogte en ze zullen allemaal nog lang en gelukkig leven. Vervolgens zetten ze mekaar aan om vooral hun aandelen niet te verkopen, vervolgens kopen ze er nog bij "om hun gemiddelde te verlagen"...

Punt

(rokende krater... giftige dampen... geween en tandengeknars... En er is er niet één die op het idee zal komen dat, als de shorters er niet waren geweest, ze het onder mekaar eerst nog véél hoger hadden gekocht voor de tuimeling inzette.)

Een ander symptoom is de steeds wanhopiger toon waarop gevraagd wordt "waarom het management niet met nieuws komt". Merk de assumptie op dat er nieuws is. Merk de assumptie op dat dat nieuws goed is. Dat is immers per dogma wat ze geloven: het bedrijf is nu eenmaal gezond, dus de winsten zullen stijgen, de vraag is alleen wanneer het management dat ook aantoont. Het eerste symptoom van het rouwproces dat er nu onvermijdelijk aankomt is de toenemende verbittering: "het management laat zich niet veel gelegen aan ons, trouwe aandeelhouders". De ene sluit nu zijn hele twitter account, de andere laat zich ineens niet meer zien op het forum waarop hij koopaanbevelingen lanceerde bij 50, en 40, en 30, en 20, en bij 10 en een derde vraagt zich huiverend af waar dat zal eindigen.

Ik weet echt niet hoe je die mensen kan helpen. Ik kan me één en ander indenken bij overheidsinterventie en allerlei pogingen om allerlei dingen te verbieden, maar ik denk echt ook dat we aan de wijsheid van Hayek moet denken, dat je vaak meer scheeftrekkingen veroorzaakt dan je problemen oplost (1).Kleine oneffenheidjes in de structuur van het universum...

----------------------------------------------
(1) http://speelsmaarserieus.blogspot.be/2014/08/bedenkingen-bij-hayeks-fatal-conceit.html

Geen opmerkingen: