woensdag 1 oktober 2014

De laatste kleuter...

Twee keer heb ik de toenmalige kleuters Sarah en Thomas, enkele maanden voor ze zes jaar werden, bijna voor mijn ogen zien veranderen van kleuter in scholier. Zomaar opeens leek er een heel ander kind voor je te staan, de houding, de manier van spreken, de manier van kijken. En je weet: ons kleutertje is geen kleutertje meer, en dat is dan weer een hoofdstuk van het leven dat afgesloten raakt.

Met de des te meer aandacht kijk ik dus naar kleuter Simon. Over ruim zes maanden wordt hij zes - maar hij is nog altijd een echte kleuter. "Papa, ik heb onder water gezwommen!" roept hij uit wanneer hij uit het zwembad komt waar hij leert zwemmen, en dat komt van zo diep uit zijn borst door zijn keel gescheurd dat je voelt: hij had nooit voor mogelijk gehouden dat een dergelijk wapenfeit zelfs maar mogelijk was; zelfs maar denkbaar was. Met grote oogjes kijkt hij me aan, met opgetrokken wenkbrauwtjes doet hij zijn verhaal, meer fantasie dan werkelijkheid, en het enthousiasme om het zwemavontuur op volle kracht.

Maar je weet dat het de laatste maanden zijn, dat het in feite vanaf nu van de ene dag op de andere gedaan zal zijn. Hij wil een dessertje en hij wil een bekertje melk en een verhaaltje voor het slapen gaan, en hij stelt allemaal vragen over Sinterklaas, en of "het" nog lang duurt. En zooo trots omdat hij zich al helemaal zelf kan aankleden! Hij is een heel levendig kind, en dat zal hij wel blijven ook, maar ook nu: de oogopslag, de manier om naar de wereld te kijken, dat ontzag waarmee hij de ongelofelijke avonturen beschrijft die hij beleeft: in de derde kleuterklas; het zal allemaal verdwenen zijn en later denk je er aan terug in termen van "toen de kindjes nog klein waren" - en je vraagt je af of het wel allemaal echt gebeurd is.

En terwijk ik het allemaal schrijf zit scholier Sarah haar zeer simpele pianodeuntjes te oefenen. Ze doet het dolgraag, en dus zit ik nu vertederd te luisteren naar dat kinderstemmetje dat daar op de achtergrond zo blij van "do - la - la -la, do - si - la - do" zit mee te zingen...

Geen opmerkingen: