zaterdag 11 oktober 2014

Tussentijdse verkiezingen in de VS

Een mens zou het nog haast vergeten, maar binnen enkele weken is het weer verkiezingen in Amerika. Natuurlijk, om de twee jaar is het zonder presidentsverkiezingen, en dus... (nostalgische zucht).

Goed, het heeft dus allemaal niet hetzelfde belang, en nog veel minder dezelfde spektakelwaarde, maar we zouden het ook niet zo hard moeten negeren. Een zittende president die na zes jaar een tussentijdse verkiezing in gaat ziet zijn partij bijna altijd serieus verliezen, en dat zou in dit geval betekenen dat Obama ook in het parlement zijn meerderheid kwijt raakt. Obama vertoont nu al sterke symptomen van dat "lamme eend"-schap waar presidenten tegen hun achtste jaar tegenaan kijken, en dat verlies zou natuurlijk niet helpen.

De vraag is dus of de Democraten op één of andere manier toch nog voor de verrassing kunnen zorgen. Het "de Republikeinen moeten dringend weer eens bij zinnen komen" syndroom is nog altijd onverminderd daar, en wie weet... Anderzijds - en aangezien ik er zelf niet erg op reken - denk ik dat we alweer zullen zien dat er een aantal berevellen zullen gaan shorten (1). Ik denk nog altijd met veel plezier terug aan dat merkwaardig profetisch postje van me, na die dramatisch slechte uitslag in 2010, waarin ik vond dat iedereen die dacht dat daarmee Obama het kon schudden zich dikke illusies zat te maken (2).

En wie weet komen we ook iets te weten over de presidentsverkiezingen van binnen twee jaar zelf! Hoe zou Hillary er zoal uitkomen? En wie van de Republikeinen zien we manoeuvreren om in pole position te komen? Het blijft allemaal wel een zeker belang hebben, maar eigenlijk is dit vooral die nostalgie naar die verkiezingsperiode die nu eenmaal veel meer spektakelwaarde zal hebben...

-------------------------------------------
(1) "shorten" is een term uit de financiële markten voor het verkopen van dingen je nog niet hebt; een riskante strategie, aangezien je je wel eens in vreemde bochten moet wringen tegen de dag dat je moet leveren. Bijvoorbeeld: in de berevellenmarkt... Je ziet het voor je.
(2) http://speelsmaarserieus.blogspot.be/2011/02/oei-oei-oei-romney.html

Geen opmerkingen: