zondag 17 mei 2015

Het gaat niet zo goed met Christie en Bush

Het ziet er nu al naar uit dat mijn "parcours" over de Amerikaanse presidentsverkiezingen niet zo "foutloos" zal zijn als in 2012 - waarbij het tweede stel aanhalingstekens er staat omdat ik de fouten van 2012 heus ook wel heb gezien . Maar dat het stukken beter was dan in 2008, toen het "nog te vroeg voor Obama" was...

Dat wel, natuurlijk (1).

Maar ik vrees dat Chris Christie nu al aan het wegdeemsteren is om er een mini-2008 van te maken. Je weet wel, hij was één van mijn voorspelde toppers, weliswaar met problemen omwille van zijn brug-affaire, maar hij had de "raw power" (2) die zou maken dat hij hordes supporters zou gaan aantrekken, en, wie weet, de nominatie binnen slepen en het Hillary knap lastig maken ook. Ik kan nog altijd hopen dat hij het lang genoeg uitzingt om het tot bij de debatten en de andere publieke verschijningen uit te zingen, en dan kan die "raw power" nog altijd haar uitwerking vertonen. Maar helaas, de problemen lijken zo zwaar te wegen dat hij niet van de grond komt. Dat is voor mensen zoals ik, die er in de eerste plaats - zeg maar: met grote voorsprong - voor het spektakel naar kijken een groot verlies. En die voorspelling is ermee op weg naar de maan.

Een andere voorspelling die overigens nogal afwachten blijft is het droeve lot van Ted Cruz. Die heb ik aangekondigd als een even grote dwaas (3) als Palin in 2012, die natuurlijk, tegen al die vele url's en kwijlende opwinding in, niet eens rol te spelen zou hebben. Maar vier jaar geleden zagen we al niet alleen maar "de eerste tekenen" (4), en nog een paar maanden was het officiëel (5). Daar zijn we voor Cruz nog niet aan toe, maar ik denk wel dat het nog wel zal komen.

Maar wat wel behoorlijk precies in de goede richting gaat is het wedervaren van Jeb Bush. Het lijkt wel alsof hij verbaasd is dat hij zoveel vragen krijgt over Irak (heeft hij nu de laatste week drie keer, of vier keer zijn antwoord moeten veranderen?), maar in feite had hij dat gewoon op Speels maar Serieus kunnen aangekondigd zien (6)! Politiek is natuurlijk altijd met dichtgeknepen neus de minste van alle kwalen proberen te kiezen, maar een Bush? OK, OK, ik weet het, "dit is het volk dat in 2004 (!) George Bush (!) her (!) kozen heeft", dus OK, ze zijn tot alles in staat. Maar toch.

En dus blijf ik voorlopig maar bij mijn opinie, dat de Republiekeinse kandidaat Scott Walker zal zijn, die dan zal verliezen tegen Hillary Clinton. Toch een béétje gedurfd, als je weet dat het erg moeilijk is voor een partij om meer dan twee keer na elkaar een presidentschap binnen te rijven, en dat Walker toch ook niet precies de grootste naam onder de kandidaten was; amper een paar maand geleden. Maar zie je hoe hij er toch nog altijd heel fraai tussen loopt?

--------------------------------------------------
(1) http://speelsmaarserieus.blogspot.be/2012/11/en-dan-een-laatste-terugblik.html
(2) http://speelsmaarserieus.blogspot.be/2015/01/nja-t-heeft-nog-lang-geduurd.html
(3) http://speelsmaarserieus.blogspot.be/2013/10/weer-een-schertsfiguur-waarvan-al-lang.html
(4) http://speelsmaarserieus.blogspot.be/2011/03/het-presidentschap-is-haar-te-min.html
(5) http://speelsmaarserieus.blogspot.be/2011/10/exit-palin-je-las-het-hier-eerst.html
(6) http://speelsmaarserieus.blogspot.be/2014/10/de-kandidatuur-van-jeb-bush.html

Geen opmerkingen: