dinsdag 7 juni 2011

Ik krijg gelijk van Paul Krugman!

Nu kan het niet genoeg in de verf gezet worden dat Paul Krugman een heuse Nobelprijswinnaar is! En deze Nobelprijswinnaar (daar: twee keer op vijf woorden!) schrijft een artikel (1) waarin hij zegt dat het economisch denken van onze hedendaagse tijd gedomineerd wordt door wat ikzelf een tijdje geleden een "ideologie van de bezittende klasse" heb genoemd (2).

Zeg nu zelf: dat is toch zowat precies hetzelfde punt? De zin om te bloggen ontbreekt me nog altijd volkomen (en ik ben het type van "als ik er geen zin in heb dan lijkt het ook nergens naar", zoals trouwens de lezers ook lijken te denken als ik mijn recente scores bekijk...), maar eerlijk, dit leek me de moeite om er toch eens iets van te zeggen.

---------------------------------------
(1) http://krugman.blogs.nytimes.com/2011/06/06/the-rentier-regime/
(2)
http://speelsmaarserieus.blogspot.com/2009/11/de-ideologie-van-de-bezittende-klasse.html

3 opmerkingen:

Felix zei

Een autoriteitsargument gebruiken (Krugman heeft de Nobelprijs gekregen) om een intentieproces en een scheiden van bokken en schapen te rechtvaardigen. ("Dus wanneer we (in het bijzonder tijdens de huidige crisis) stemmen horen opgaan, tégen papiergeld, tégen "nieuwe schulden", tégen overheidsoptreden, tégen "fractioneel bankieren"; dan moet je er geen moment aan twijfelen dat de bezittende klasse aan het woord is. Ze hebben al geld, en het laatste wat ze willen meemaken is dat overheden, of fractionele bankiers de waarde daarvan aantasten") Ik vind dat dom.

Felix zei

Ik heb geen geld, of in elk geval minder dan jij, maar omdat ik tegen papiergeld of nieuwe schulden of overheidsoptreden of fractioneel bankieren ben, moeten je lezers er niet aan twijfelen dat ik tot de bezittende klasse behoor? Speels? OK. Maar serieus?

Koen Robeys zei

Je mag het gerust "dom" vinden (je bent duidelijk niet de enige) en "niet-serieus", maar de zelf-ironie waarmee ik naar Paul Krugman verwijs ("daar: twee keer op vijf woorden!"), vind ik, had je toch wel mogen oppikken.

Weliswaar vind ik dat de filosofie niet *zo* dom zal zijn als de meningen van de experten zo verdeeld zijn dat je nobelprijswinnaars in je eigen kamp terugvindt. Maar ik denk wel dat ik posts kan terugvinden waarin je me ziet zeggen dat dat voor de twee kanten geldt.

Soit, ik heb geen probleem met je afwijkende mening. Probeer te zien, ik heb ooit een opinie geformuleerd (ik begrijp dat je het kon lezen alsof ik beweer dat *alleen* de bezittende klasse iets dergelijks kan denken) en ineens zie ik een nobelprijswinnaar die praktisch hetzelfde denkt als ik, en het de moeite vindt om er een post over te schrijven - daar stond ik toch wel even van te kijken.

En voor de rest, je ziet mij niet ontkennen dat de zin om te bloggen me momenteel ontbreekt. Het gevolg zijn rééksen "dom's" en "flauw's" :-)