dinsdag 25 juni 2013

Drie "Super Aardes" ontdekt.

Rond een ster op 22 lichtjaar van hier (een peulschil naar Galactische maatstaven) zijn "drie Super Aardes" ontdekt. Dat wil zeggen, werelden die zich op een zodanige afstand van hun ster bevinden, dat ze naar onze maatstaven levensvatbaar zijn.

En dat zou nog eens wat zijn! Volgens mij is het nu al, of hoogstens binnen zeer afzienbare tijd, mogelijk om op aftanden van 22 lichtjaar te zien of er inderdaad leven is. Een beetje zoals ze op 22 lichtjaar van hier onze eigen Sol zien, met daarrond negen planeten, waarvan acht bruingrijs zoals het hoort, en één stralend blauw.

En geloof me, dan weten ze hoe laat het is.

Want dat "stralend blauw" wijst op zuurstof, en zuurstof is nu juist zowat het giftigste product van het hele universum. Dat wil zeggen het reageert met alles, in de vorm van verbranding, gisting, roest en weetikveelwatnogallemaalmeer. Ergo, in plaats van onmiddellijk weer weg te reageren moet er op die derde wereld vanaf Sol iets zijn dat voortdurend enorm veel zuurstof de lucht in stoot, en wat kan dat anders zijn dan leven?

Het volstaat dat ze onze politiekers bezig zien, en ze zullen weten dat er elk moment ook intelligent leven kan ontstaan.

Hoe dan ook, dat is de vorm die de volgende berichten zullen aannemen: spectraalanalyse (of een soortgelijk moeilijk woord) heeft uitgewezen dat er inderdaad leven is (of juist niet, natuurlijk)! Het zou eens iets anders zijn...

-------------------------------------------
(1) http://www.standaard.be/cnt/DMF20130625_00635689

Geen opmerkingen: