vrijdag 14 juni 2013

Ik begrijp weer eens de hetze niet ("Reverse Paranoia")

De wereld staat op zijn kop, het is al dààààgen voorpagina nieuws. De regering van de VS luistert ons internet- en e-mailverkeer af, de ontdekking van het Higgsdeeltje is er niets bij.

En ik weet echt niet waar ze het over hebben. Dat deed één van mijn collega's zo vreemd opkijken dat we er over in gesprek raakten, en ik ontdekte dat ik aan een vreemde ziekte lijd: Reverse Paranoia.

Kijk, bij gewone Paranoia denk je dat je in een naargeestige wereld leeft, waarin iedereen het de hele tijd op jou gemunt heeft, tot je je in een onleefbare wereld bevindt, die je wel eerst zelf geconstrueerd hebt. Maar bij Reverse Paranoia leef je werkelijk in een onleefbare wereld waarin je de hele tijd in de gaten wordt gehouden (en nog wel door de overheid!), terwijl je je er in feite geen barst van aantrekt! En dat komt zo.

Al mijn hele internetleven, nu al een kleine 20 jaar lang, heb ik nooit iets anders gehoord dan dat "elke klik wordt opgeslagen", dat "alles wat je doet zijn sporen nalaat", dat je nooit weet hoe je eigen internetverleden je ooit kan achterhalen, en weetikveel wat. Dus voeg er nog aan toe dat ik een paar boekjes over cryptografie heb gelezen, verder uit Cryptonomicon "weet" wat ze allemaal al konden tijdens de Tweede Wereldoorlog, en verder over hoe af en toe misdaden opgelost raken omdat iemand op het internet "producten om een lijk te doen oplossen" had opgezocht, en... ik had een Wereldbeeld!

In dat wereldbeeld, wel, houd je nu vast aan de takken van de bomen, maar in dat wereldbeeld houdt de overheid (als ze daar tenminste tijd en zin voor heeft) ons internetleven in de gaten! Nota bene, heb ik er mijn collega wel moeten bijvertellen, ik juich dat daarom niet toe. Ik keur dat absoluut niet goed. Alleen, ik heb me dat nooit anders voorgesteld. Hey, het stond al die twintig jaar elke dag in de krant! Als "elke klik sporen nalaat", dan zal dat toch wel niet op de planeet Mars geweest zijn? Wat had je nu in godsnaam gedacht?

Dat is nu Reverse Paranoia! Uit ons gesprek bleek dat mijn wereldbeeld, dat stevig gebaseerd is op niet de minste kennis van zaken, er nog veel naargeestiger uitziet dan de vragen die de serieuze mensen zich nu stellen. In mijn wereldbeeld is al dat gedoe over de overheid die vragen stelt aan internetproviders, en dat die er in omstandigheden van blablabli blablabla moeten op ingaan alleen maar een schaamplapje om de simpele realiteit te verbergen. Die realiteit is dat een handvol Amerikanen, Russen, Chinezen en andere NSA's doodeenvoudig alles lezen wat ze maar willen lezen, ongeacht hoe goed dat jij denkt dat je "beveiligd" bent.

Hé, dat kan perfect helemaal fout zijn, hoor! Dit is gewoon een geloof van me. Zoals elk geloof is het ontstaan omdat het me elke dag werd ingelepeld, door datzelfde internet dat nu zo op zijn achterste poten staat. En ik kan - weer eens (1) - niet begrijpen waarom iets dat iedereen elke dag weer van de daken heeft geschreeuwd, tot zo'n verontwaardiging kan leiden, nu blijkt dat het antwoord daarop gewoon "ja, inderdaad" was.

-----------------------------
(1) De vorige keer dat ik absoluut de hetze niet begreep vind je hier:
http://speelsmaarserieus.blogspot.be/2011/03/ik-begrijp-die-anti-kernenergie-lobby.html
http://speelsmaarserieus.blogspot.be/2011/03/de-meningen-waren-duidelijk-verdeeld.html
http://speelsmaarserieus.blogspot.be/2011/03/vrouwe-nuclitia.html

Geen opmerkingen: