zaterdag 29 juni 2013

En dat is dan zes jaar crisis

Stilaan lijkt het wel een leuke traditie te worden: samen met de verjaardag van (intussen) scholier Thomas is er ook nog de verjaardag van de crisis. De eerste keer dat ik die twee heb gekoppeld was twee jaar geleden: juni 2011, en het postje besloot bibberend dat het er na al die jaren (vier, destijds) nog altijd lang niet rooskleurig uitzag. En inderdaad, de zomer van 2011 was druk bezig zich te ontwikkelen, en niet bepaald in de gewenste richting. Het was de tijd waarin de crisis naar een tweede piek bewoog, waarin we er opnieuw in "Lehman Brothers" termen over begonnen na te denken, toen we de kamikazeduik van de herfst van 2011 ingingen.

De tijd waarin de eurocrisis zijn hoogtepunt bereikte; en de goudprijs ook. Waarmee we bij het punt zijn dat we vandaag kunnen suggereren dat die stijgende goudprijs helemaal niet het signaal was dat de wereld wilde overgaan op de goudstandaard, maar gewoon een graadmeter was van de paniek die er heerste. Alleen maar een hypothese, natuurlijk, maar wel een hypothese die verklaart waarom het goud momenteel even hard de andere kant opholt: misschien gaat het wel een beetje beter met die crisis?

De verjaarpost van vorig jaar ging er over dat het "ellendig 2012" waar heel veel mensen na die vreselijke herfst van 2011 voor waarschuwden (2) er eigenlijk nog niet echt gekomen was (3). Zie volgende grafiek:Dit is de Bel20 van ruwweg de laatste twee jaar, met de vier pijlen waar de crisis van 2011 zat, verder de aankondiging dat er een ellendig 2012 aankwam, verder waar er nog niet veel van te merken viel, en tenslotte waar het niet erg uitgekomen was.

Natuurlijk, de hypothese dat we het failliet van het "fiat money" aan het meemaken zijn, en dat de huidige opflakkering alleen maar een kwestie van "doping" is, kunnen we ook nog lang niet uitsluiten. Alleen, dat is dan zes jaar crisis, en voor het eerst zou je het gevoel kunnen hebben dat het er nu beter uitziet dan het er sinds lang heeft uitgezien. We mogen hopen, nietwaar?

---------------------------------------------
(1) http://speelsmaarserieus.blogspot.be/2011/06/de-crisis-begon-vier-jaar-geleden.html
(2) http://speelsmaarserieus.blogspot.be/2012/01/optimisme-voor-2012.html
(3) http://speelsmaarserieus.blogspot.be/2012/06/hoe-zit-het-met-dat-optimisme-voor-2012.html

Geen opmerkingen: