woensdag 12 juni 2013

Een teken van leven van Ivan Janssens!

Al een tijdje zag ik "met lede ogen" (om geen nieuwe uitdrukking te verzinnen) hoe de bloggerij er in het algemeen, en bij mij in het bijzonder, nogal achteruit op leek te gaan. En zo was het ook op het blog van Ivan Janssens, één van de "luciede libertariërs" (1), die daarmee aanhanger is van een filosofie die de mijne niet is (1), maar die ik tenminste als een redelijke filosofie erken. En dus vond ik het wel jammer dat er al een hele tijd minder en minder op gebeurde, maar ja... ik mag niet veel zeggen, nietwaar?

Maar kijk, het lijkt er op dat Ivan zijn site heeft vernieuwd, met url en al (2).Momenteel ziet het er nog wat sporadisch uit, maar een mens weet maar nooit. Bovendien stond er al meteen een onderwerp op dat mij wel aanspreekt: achter de nogal simpele slogan "Was Hitler links?" (3) gaat inderdaad een heel wat meer luciede kwestie "wat betekenen links en rechts" schuil. Ik ben het er niet erg mee eens als Ivan zich schaart bij de mensen die de tegenstelling een betekenisloze tegenstelling vinden, maar zo gaat dat met luciede filosofieën die niet de mijne zijn wel meer. Ik onderken ook wel de problemen die er aan verbonden zijn, maar volgens mij zijn dat grotendeels "puur verbale kwesties" (4). Dat wil zeggen, het hangt af van de manier waarop je je woorden definiëert, en dat reduceert het tot een nogal lege discussie.

Alleen, je kan je bijgevolg wel degelijk afvragen of de termen niet zinvol kunnen zijn. Dat heb ik al eens geprobeerd, en eerlijk gezegd, ik vind nog altijd dat ik een heel eind geraakt ben (5). En kijk toch eens aan hoe Ivans eerste post alweer een hoop mijmeringen losmaakt. Welcome back, zou ik zeggen.

-------------------------------
(1) http://speelsmaarserieus.blogspot.be/2011/11/waarom-ik-geen-libertarier-ben.html
(2) http://www.ivanjanssens.be/nl
(3) http://speelsmaarserieus.blogspot.be/2008/01/was-hitler-links.html
(4) http://speelsmaarserieus.blogspot.be/2006/03/een-puur-verbale-kwestie.html
(5) http://www.speelsmaarserieus.blogspot.be/2012/10/links-en-rechts-ter-verdediging-van-de.html

Geen opmerkingen: