donderdag 9 december 2010

Kan ik het nog duidelijker zeggen?

Het was alweer een hele tijd geleden, maar nu is het me weer overkomen. Iemand die weet van mijn verleden in de wisselmarkten (1) vroeg zich af wat ik denk over de evolutie van de dollar. Ik probeerde nog even over wat er gebeurd is, maar nee, het moest gaan over de toekomst, over "de verwachtingen". En natuurlijk voelde hij zich teleurgesteld toen ik hem mijn nochtans professionele mening gaf, namelijk dat daar geen zinnig woord over te vertellen valt. Dat iemand met mijn achtergrond zo weinig te zeggen heeft... Vreemd, ergens, dat de mensen beroep doen op die achtergrond, maar niet zodra die achtergrond niet oplevert wat ze ervan hadden verwacht...

Ik probeer altijd verschillende manieren uit om te zeggen wat er mis is met de vraag. Bijvoorbeeld: heb je er enig idee van, enig idee, als ik dat met enige mate van trefzekerheid kon zeggen, hoeveel - of beter gezegd: hoe weinig - tijd ik zou nodig hebben, en ik was de rijkste man ter wereld? Zonder overdrijven! En hetzelfde geldt voor al die andere mensen die ooit van dichtbij of veraf de wisselmarkten hebben gezien. En toch kiezen ze allemaal in loondienst, voor rekening voor iemand anders, te blijven werken. En nochtans, de rijkste man ter wereld, ik meen dat letterlijk, en het zou niet lang duren.

Maar het meest steekt die niet-verborgen teleurstelling; dat "met jouw achtergrond". Ik probeer, dus, allerlei verschillende manieren, en momenteel het beste dat ik heb is als volgt.

Beeld je de meest vooraanstaande statisticus ter wereld in. Statistiek is een tak van de wiskunde, en ik stel me voor dat die hun "helden" even goed kennen als gewone mensen. Dus we gaan naar de meest vooraanstaande statisticus ter wereld en we geven hem een preek over hoe iemand met zijn achtergrond... (etc etc) en we tonen hem een dobbelsteen! En nu moet hij zeggen wat je gaat gooien!

Ha ja, want als iemand met zijn achtergrond het niet weet, wie zal het dan weten?

Even aangenomen dat je begrijpt hoe absurd dat is, en het volstaat dat je inziet dat het precies hetzelfde verhaal is: en alles is in orde. Probeer dus het feit dat kennelijk niemand de rijkdommen incasseert die nochtans zomaar voor het oprapen zouden liggen, en trek zelf je conclusies. Ze weten het niet, omdat niemand het weet, omdat het onweetbaar is, zoals de meest vooraanstaande statisticus van de wereld niet de worp van een dobbelsteen kan voorspellen.

Zelfs niet met zijn achtergrond.

-----------------------------------
(1) http://speelsmaarserieus.blogspot.com/2008/11/ik-blaas-de-aftocht.html

2 opmerkingen:

Lieven zei

Om rijk te worden van dobbelstenen is de beste manier een casino te openen. Ik veronderstel dat naar analogie de beste manier voor iemand met jouw achtergrond is om een bank te beginnen en anderen te laten gokken op de gedragingen van de dollar :)

axxyanus zei

Hah Koen, je bent in goed gezelschap. Je bijdrage hier, doet me denken aan een het boek "THE DEMON-HAUNTED WORLD: Science as a candle in the Dark" van Carl Sagan.

Hij beschrijft daarin zijn rit met de taxi naar een conferentie waarin de chauffeur belangstelling heeft voor wetenschap en heel wat vragen heeft. Spijtig genoeg is die chauffeur niet echt vertrouwd met de wetenschap en blijkt dat die zich door heel wat pesudo-wetenschap heeft laten inpakken. Op blz drie staat dan de volgende zin: "[The taxidriver] introduced each portentous subject with buoyant enthusiasm. Each time I had to disappoint him"