donderdag 16 december 2010

Ha, ik begin al een beetje gelijk te krijgen!

Binnen enkele weken zal het vier jaar geleden zijn dat ik een vroege blik wierp op de presidentsverkiezing van 2008 (1). Voornamelijk om te zeggen dat het eigenlijk nog véél te vroeg was, en daarnaast om te zeggen dat "al die poeha rond Obama wel ging verstommen", een jaar of wat later.

Volgens dat criterium is de volgende president van de VS: Sarah Palin! Want nog vroeger dan destijds heb ik al verschillende keren verklaard dat Palin (zoals vanzelf spreekt) een zodanig dwaas mens is, dat zelfs de mensen die in 2004 (!) Bush (!)... herkozen (!) hebben dat doorhebben (2). En los van mijn politiek inzicht lijkt dat stilaan een spannende match te worden. Want even hard als ik vind dat Palin nog niet zou kunnen winnen van een andere zotskap, zo hard vinden allerlei aanhangers van, uim, "een bepaald soort rechts", dat Palin over alle concurrentie heen zal walsen. OK, ik overdrijf een beetje. Maar toch mensen die proberen te waarschuwen dat "wij" Palin zwaar onderschatten (3).

Een extra mooie vond ik dan ook een post waarin stond dat "de Democraten bang zijn van Palin", want dat "zonder Palin Obama nog véél zwaarder had gewonnen" (4); lees ook de commentaar! En heel recent was Jack Wheeler goed genoeg om het citatenblog van Luc Van Braekel (5) te halen, met de mededeling dat "Sarah in 2012 zou winnen van Obama". Waar ik dan maar zelf als commentaar heb aan toegevoegd dat we volgens mij met een Obama vs Palin wéér een "Obama, met een landslide" zouden hebben, en dat ofwel Wheeler, of ikzelf een kieken is. (Dat laatste denk ik trouwens echt.)

Een spannende match, dus! Maar kijk, ik krijg al een beetje gelijk! Ik heb al eens gesignaleerd dat er in de GOP mensen serieus wakker liggen van de mogelijkheid dat Palin nog de nominatie haalt ook (6). En zie ik ineens een artikel waarin staat dat volgens een recente poll Obama Palin zou verslaan met... hou je vast...

22%! (7)

Ja, zegt het artikel er nog bij, het ziet er naar uit dat de aanwezigheid zelf van Palin goede verkiezingspropaganda voor Obama is!

Nu, het blijft allemaal raden, natuurlijk, want de toekomst kunnen we nu eenmaal niet voorzien. Maar toch... Ineens moet ik terugdenken aan een lezersbrief van lang geleden die me altijd is bijgebleven. Het was van héél lang geleden, want de Rode Duivels deden nog mee aan het Wereldkampioenschap voetbal. En de lezersbrief beschreef, op voorhand, hoe de Rode Duivels dat Kampioenschap gingen winnen, na een vrij gedetailleerd parcours ("winst zus en zo tegen die en die...") om in de finale Brazilië te verslaan met 3 - 0. Ik heb me altijd afgevraagd waarom die brief door de krant werd gepubliceerd: zitten ze de mensen nog gewoon uit te lachen ook? Vonden ze het werkelijk amusant? Plaatsvervangende schaamte? Andere?

In ieder geval, je ziet het voor je ogen gebeuren. Mensen zitten met allerlei nogal infantiele wensdromen en brengen die wel eens onder woorden. In normale omstandigheden verschijnen ze dan nooit, of hoogstens in een krant waar de kans niet denkbeeldig is dat het uit spotlust gebeurt. Maar vandaag zijn het gewichtige analyses, die met veel goedkeurend geknik gelezen en geciteerd worden. Volgens mij verdienen ze van geen kanten die status. En daarom alleen al denk ik dat ik er in de toekomst nog wel eens aan zal herinneren...

------------------------------------
update 17 dec 2010: via het blog van LVB vind ik er nog één die meteen bij de verzameling kan:

http://www.americanthinker.com/2010/12/why_do_they_hate_sarah_so_much.html

------------------------------------
(1) http://speelsmaarserieus.blogspot.com/2007/01/amerikaanse-presidentsverkiezingen-2008.html
(2) http://speelsmaarserieus.blogspot.com/2009/08/ikzelf-verklaar-hierbij-plechtig.html
EN http://speelsmaarserieus.blogspot.com/2010/02/een-gedroomd-schot-op-doel.html
EN http://speelsmaarserieus.blogspot.com/2010/11/moeten-we-voor-sarah-palin-supporteren.html
(3) Een vlugge check leert dat op het moment van schrijven de twee links van destijds nog actief zijn: http://www.washingtonpost.com/wp-dyn/content/article/2010/02/10/AR2010021002451.html
EN http://www.time.com/time/politics/article/0,8599,1963564,00.html
(4) http://www.brusselsjournal.com/node/4316
(5) http://lvb.net/item/8828
(6) http://speelsmaarserieus.blogspot.com/2010/11/moeten-we-voor-sarah-palin-supporteren.html
(7) http://blogs.wsj.com/washwire/2010/12/15/wsjnbc-poll-obama-in-lead-for-2012/

Geen opmerkingen: