donderdag 14 april 2011

Een bang vermoeden bevestigd

Ik heb niet veel zin om te bloggen, en dus maar even een fait divers (1). Een paar honderd proefpersonen werd gevraagd om blind wijnen te proeven, en te raden of het een dure, dan wel een goedkope wijn was. Het resultaat was dat ze er in ongeveer 50% van de gevallen op zaten. Precies evenveel als ze zouden hebben als ze gewoon willekeurig hadden geraden, bijvoorbeeld zonder proeven. Met andere woorden, veel mensen kunnen het verschil tussen "duur" en "goedkoop" niet maken.

Dat is iets waar ik langer een bang vermoeden van had. Ik heb me wel eens afgevraagd hoe het zou gaan als die test werd georganiseerd met, bijvoorbeeld, ikzelf als proefpersoon. Ik denk dat het niet verschillend zou zijn.

Natuurlijk is de vraag: waarom betalen mensen dan voor "dure" wijn? Ik ben ook (zoals ik niet tevreden was met het antwoord "smaak") niet erg tevreden met het antwoord "snobisme". Ik probeer graag flessen met een prijs boven de 5 euro van de test, en vaak zou ik inderdaad niet kunnen zeggen waarom dat zo veel kost - en dan koop ik dat niet meer. Geregeld ook vind ik het gewoon lekker, en dan betaal je een paar euro meer voor iets dat je nu eenmaal lekker vindt. Ik heb het gevoel dat er een zekere vrees in het spel is dat je met minder dan 5 euro een grotere kans hebt dat het toch allemaal niet zo geweldig is.

Nu moet je weten dat ik ergens wel verzot ben op rode wijn, maar er in feite heel weinig van drink. Als je dan toch maar af en toe drinkt, dan heb je niet graag dat die paar keer meestal niet veel soeps zijn. Dus probeer je maar de "duurdere" (je begrijpt, neem ik aan, dat we hier niet over tientallen en tientallen euro's praten?) wijnen, en blijf je vervolgens hangen bij wat gewerkt heeft. Een beetje tegen beter weten in, misschien, het zou me niks verbazen.

--------------------------------
(1) http://www.bbc.co.uk/news/uk-13072745

1 opmerking:

Axxyaan zei

Koen,

De mensen betalen voor duurdere wijn omdat ze niet doorhebben hoe gemakkelijk ze zichzelf bedriegen. De resultaten van dit soort testen zijn namelijk al langer gekend.

Een andere test die men doet, is de zelfde wijn opdienen in twee verschillende flessen. Eén met een etiket van een duur merk en één met een etiket van een goedkoop merk. De overgrote meerderheid van de mensen vind de zelfde wijn lekkerder als ze denken dat het om een dure wijn gaat.

Een andere test die ooit gedaan werd was om mensen een witte wijn te geven die door een smaakloze kleurstof toe te voegen er rood uitzag. Ik ken de details niet meer maar de enige groep die de wijn als een witte herkende waren de mensen die het minste ervaring met wijn hadden.