De kranten staan vol met het verhaal over UBS dat een verlies van 2 miljard dollar, klaarblijkelijk opgelopen in de wisselmarkten, moet opbiechten. De commentaren staan vol over "investeringsbanken die hun eigen risico's niet kunnen beheren". En dat is even diepzinnig als commentaren over, pakweg, overheden die geen verkeersongevallen kunnen beheren, om van overheidsfinancieën maar te zwijgen, of dokters die geen medische fouten kunnen vermijden, en zo nog een paar (duizend).
Het punt is, in elke menselijke onderneming zijn er (heel ruw) twee dingen die je niet kan uitsluiten: ongevallen en bewust geknoei.
Dus, twee heethoofden houden een snelheidswedstrijd op de openbare weg, of een chauffeur valt in slaap, of een dokter zet het verkeerde been af, of politiekers vervalsen hun nationale rekeningen en andere politiekers zeggen doodleuk dat iedereen dat al lang wist (en allemaal in koor zeggen ze dat het de schuld is van de banken) of een aardbeving wordt gevolgd door een tsunami.
Ik heb het zelf ook meegemaakt. Er was nodig, een simpele forward (delta 1! Wij noemen het gewoonlijk "100", maar dan omdat 100% hetzelfde is als één. Soit: wie heeft deze term in deze context nog nooit eerder gehoord?) een simpele vanilla (de delta zal een 30 geweest zijn), een dubbele knock out een een digital knock out. En gamma dat die dingen konden hebben! Jaja, ik gebruik met opzet het jargon om het punt te maken. Je keek maar best een beetje uit om niet één of ander detail te vergeten.
En dat was de reden waarom ik in al dat geweld van gamma en delta de simpele forward vergeten was, en het bedrag was ergens in de tien miljoen, en toen ik het zag kostte het 140,000.- euro.
Geen twee miljard, maar veel en véél te veel voor mijn soort functie. En zoals 99.99% van al die serieuze professionals nu eenmaal doet stond ik er onmiddellijk mee bij mijn baas en die heeft het heel relax opgevat en toen hebben we ook nog veel geluk gehad, enfin, het verlies viel uiteindelijk nog heel erg mee. Een ongeluk, en een bedrag van 10 miljoen is nu eenmaal niet "groot", dus voor hetzelfde geld zit je rap op een nog veel groter verlies...
En af en toe raakt er één in paniek, en die slaagt er in om het initiëel probleem te verbergen en in een deel van die gevallen wordt de put met de tijd dieper, en het geknoei moet almaar complexer worden en af en toe blijft de put maar dieper worden en op een dag zegt het BOEM!.
Zowel de ongelukken als het geknoei kan je even onmogelijk helemaal uitsluiten als je medische fouten of vliegrampen helemaal kan uitsluiten. Zoals in de vliegwereld of de geneeskunde, maar anders dan in de politiek of op de openbare weg, is het in een beetje bank heel erg moeilijk om dat soort problemen te veroorzaken door, bijvoorbeeld, posities te verbergen. En aan iedereen die schamper doet over "ze kunnen het niet beheersen" zeg ik: je mag je mond opendoen over iets waarover je alleen maar een krantenartikel hebt gelezen, maar het moet niet.
(Nota bene, dat belet niet dat er in de financiële wereld heel andere problemen en fouten van de "hoe is het mogelijk" klasse aan het licht kunnen komen, maar het onderwerp van de tradingverliezen is geen goed voorbeeld van.)
Als een automobilist stomdronken achter het stuur wil kruipen, dan kan je daar niets aan doen. Als de beste chirurg na een miljoen mirakuleuze ingrepen een fout maakt en het loopt nog slecht af ook, dan is dat het soort pech waar je niets aan kan doen. Als de meest performante luchtverkeerssystemen na een ongelofelijk ongelukkige samenloop van omstandigheden een luchtvaartramp laat passeren, dan garanderen de probabiliteitswetten dat het af en toe moest voorkomen. Je kan het proberen te voorkomen, je kan het heel erg moeilijk maken, maar je kan het niet helemaal uitsluiten. Stellen we op basis daarvan voor de openbare weg af te schaffen?
En ik heb ook al eens heel hard meegewerkt aan het soort analyses en doorlichtingen dat nu juist over dat "hoe maak je ongelukken en geknoei zo moeilijk mogelijk?" gaat. Je wil niet weten hoeveel mensen daar hoeveel maanden quasi full time mee bezig zijn. En dagelijks gaan er zillioenen financiële transacties over de toonbank en bijna alles verloopt probleemloos en bijna alle overblijvende problemen worden ruim op tijd opgevangen.
Maar niet allemaal. Dat kan nu eenmaal niet. Je wil daar schamper over doen? Ik zeg dat je alleen maar wat aandacht probeert te trekken.
2 opmerkingen:
De commentaren staan vol over "investeringsbanken die hun eigen risico's niet kunnen beheren".
Geef je eens een paar links?
Hier, bijvoorbeeld:
http://blogs.tijd.be/bbb/2011/09/delta-one-.html
Een reactie posten