donderdag 22 september 2011

Oh, dat "Inktzwart Scenario" (ik ben er niet zo gerust in)

Weet je nog, drie jaar geleden, dat ik schreef over het "inktzwart scenario" (1)? Het was allemaal in termen van "ik geloof er geen woord van", maar het probeerde er toch aan te herinneren dat er scenario's bestonden waarin een financiële crisis zo erg werd, dat de wereld werkelijk instort, en de warenhuizen werkelijk leeg raken, en de mensen werkelijk beginnen patatjes in hun hof zetten, in de hoop dat ze groot zijn voor iedereen verhongerd is.

En toen, niet eens zo heel veel later, verscheen er een postje waarin het ging over de Amerikaanse minister van financiën tijdens het voorlopig ("vorig"?) hoogtepunt van de crisis, en hoe die zich al was beginnen vragen stellen over hoe ze desnoods de mensen nog gingen voeden. Ik bedoel maar, een beetje zoals de mensen op dat "onzinkbare" schip, aka Titanic, leefden in een wereld waarin hun schip niet kon zinken, zo ook leven wij in een wereld waarvan we overtuigd zijn dat mijn inktzwart scenario onmogelijk is - maar het is wel mogelijk.

In feite, denk ik, zitten we momenteel in een scenario waarin dat niet meer zo ver af is.

Maar we zijn natuurlijk zelf deel van het probleem. Ik zou wel eens willen weten hoeveel mensen die al jaren parmantig op het internet zetten dat er véél zal moeten gebloed worden, daarmee in feite bedoelen dat de anderen zullen moeten bloeden. En het deel van het probleem dat we zelf zijn gaat over het feit dat we allemaal denken dat we zelf "al genoeg hebben opgedraaid voor de crisis" (3). En dus is het "politiek onmogelijk" om eens simpel uit te rekenen hoeveel het zou kosten om de boel op te kuisen en vervolgens eens deze koek te verdelen: en niet alleen over "de anderen" maar ook over u.

En dus gebeurt het niet en morgen kost het tien percent meer om de boel op te kuisen, en iedereen draait weer een stukje meer op voor de crisis, maar het verschil is dat dit in schijfjes betalen helemaal niets oplost.

Maar je ziet waar dat soort denken dat het vanzelf zal overgaan ons brengt. En ook het soort "politiek vervuild denken" waarbij je nog liever de wereld doet instorten dan ideologisch pluim te verliezen. Of misschien omdat je nog liever de wereldeconomie ziet plat gaan dan Obama herkozen worden.

Ook "shocked" omdat ik dat durf zeggen? Ik haal het nochtans rechtstreeks uit het blog van David Frum (4), niet bepaald een Democraat, laat staan een "communist".

Met dat soort mensen hebben we nu eenmaal te maken, nu we weer niet ver van een crisis staan die maakt dat bewindvoerders zich afvragen hoe ze in de meest geavanceerde delen van de wereld de mensen zullen kunnen voeden. En in dat soort intellectuele atmosfeer moeten mensen zich nu afvragen hoe het verder moet.

Ik ben er niet zo gerust in.

--------------------------------
(1) http://speelsmaarserieus.blogspot.com/2008/10/en-dan-nu-een-inktzwart-scenario.html
(2)
http://speelsmaarserieus.blogspot.com/2009/07/remember-een-inktzwart-scenario.html
(3)
http://speelsmaarserieus.blogspot.com/2011/09/voor-de-crisis-opdraaien.html
(4)
http://www.frumforum.com/the-gops-bernanke-letter

Geen opmerkingen: