zaterdag 27 oktober 2012

Brugpensioen op 50 jaar

Twitteren doe ik (quasi) niet meer: Ongeveer niets van wat ik wil uitdrukken kan in 140 karakters. Maar nu zag ik de volgende tweet van Geert Noels:

"Een 71-jarige-nog steeds bijklussende-ex-premier pleit voor brugpensioen op 50j op tv. Indien verontwaardigd: retweet. Het moet anders."

En ineens schiet me te binnen, ah ja, ik heb zelf ook nog een twitter account. En dus heb ik maar een retweet gedaan. En nu zie ik dat het kan geteld worden, dus ik ben blij dat ik het gedaan heb.

Nu, als het mij zou overkomen zou ik het natuurlijk aanvaarden. Maar veel beter zou ik vinden dat iemand nog iets nuttigs met mij kan aanvangen. Lesgeven, bijvoorbeeld. Tot ieders verbazing is in de bank(en) waar ik (ge)werk(t heb) gebleken dat ik best wel aardig kan les geven. Er zijn er betere, maar het gaat toch echt wel goed.

Laat me raden, indien ik ineens besloot dat ik (zelf) van job wil veranderen, en wil gaan les geven (wat, for the record, niet het geval is): dan zal ik ontdekken dat dat helemaal niet zo gemakkelijk is, maar dat er allerlei obstakels, wolfijzers en schietgeweren op mijn pad liggen? En dat er tegelijk (denk ik te hebben gehoord) een groot tekort aan lesgevers is? Wedden?

Ik wil met veel plezier mijn weddenschap verliezen. Laat het me gerust weten.

Hoe dan ook, het ging om dat retweeten. Voor het geval je ook nog wil retweeten, het was een tweet van 25 oktober.

3 opmerkingen:

Anoniem zei

je mag anders eens proberen, beste Koen, werkloos worden op je 48ste en dan moeten heroriënteren, twee jaar avondonderwijs volgen om te mogen lesgeven ... heb ik niet gedaan, omdat iemand uit het onderwijs mij al op voorhand zei dat ik nooit kans ging maken omdat ik te oud was voor het regulier onderwijs (en ervaringsanciënniteit telt niet) resp. doordat het avondonderwijs veeleer mensen uit het bestaande onderwijsnet zal aanwerven omdat die zijn dagdagelijkse praktijkervaring 's avonds véél beter aan de leerling kan overbrengen. En als er zo'n tekort aan lesgevers is, waarom doen al die pas afgestudeerde leraars dan hun beklag in de media, dat ze amper aan de bak komen ?

Koen Robeys zei

(Anoniem: negeer dit gerust als je een goede reden hebt om anoniem te blijven, maar kan je misschien een nick gebruiken? Zo af en toe passeert er een "anoniem" en het is toch fijn als je een béétje weet met wie je te maken hebt...)

Ik weet het natuurlijk niet, van dat beklag, en misschien heb ik me wel iets laten wijsmaken.

Of misschien illustreer je integendeel juist het punt. Ik kan me inbeelden dat er criteria als "te oud" bestaan, en dat "ervaringsanciënniteit niet telt", en dat het establishment *toch* (natuurlijk met grote ogen) ontdekt dat ze maar geen personeel kunnen vinden. En misschien komen de afgestudeerde leraren wel niet aan de bak omdat ze "veel te verwend" zijn, maar dan wel in de ogen van dat establishment, dat vindt dat de kandidaten maar tevreden moeten zijn met heel ongemakkelijke posities, ver weg, en met heel kronkelige combinaties van uren. En tegelijk zich afvraagt waarom ze maar geen volk vinden.

Maar dat veronderstelt natuurlijk allemaal dat er toch een groot tekort is aan lesgevers. En de waarheid is dat ik dat gewoon niet weet en het misschien wel gewoon mis heb. In dat geval kunnen ze zich inderdaad veroorloven eerst twee jaar avondonderwijs op te leggen en vervolgens de kandidaten "te oud" te vinden.

Natuurlijk, het is juist omdat *dezelfde* mensen die dat brugpensioen schandalig vinden *tegelijk* ook de 50plusers te oud vinden, dat er naar dat brugpensioen vraag is. Zoals Geert Noels al zei: "het moet anders". Je hebt toevallig geen twitteraccount?

Anoniem zei

sorry, doe niet aan socianale media; ik mail je