donderdag 25 oktober 2012

Ik kan niet bloggen wegens Hayek

Hoe het precies komt weet ik niet, maar pas een jaar na de ontdekking van de Kindle is het me gelukt er een paar (voor mij nieuwe) boeken van Friedrich Hayek op te zetten. Slecht zoeken, ongetwijfeld, maar om daar nu al die maanden weer zo hard naast te schieten... Hoe dan ook, ze staan er op. En nu zit ik dus te lezen, en het beetje vrije tijd dat ik soms nog steel om te bloggen gaat er ook aan... maar manmanmanmanman...

Ik vind dat luciede links dringend Hayek moet lezen.

Niet omdat ik denk dat "we" hen zullen overtuigen.Maar wel omdat ik denk dat ze zouden inzien dat er aan onze, liberaal rechtse kant van het spectrum een paar zeer luciede (rechtse) geesten staan, die net als zij zouden willen dat de welvaart voor iedereen toeneemt (ik twijfel er geen moment aan dat Hayek over duurzaamheid zou nadenken, maar in de jaren dertig was dat nog niet zo'n heet thema), en dus gaan de meningsverschillen enkel over de middelen om dat ideaal te bereiken.

Dus kunnen we ongetwijfeld wel een paar dingen van elkaar leren. Hmmmmm, wat zou ikzelf in de ogen van een luciede linkse lezer zoal moeten lezen van een grote luciede linkse auteur; niet in de hoop dat "ze" me zullen overtuigen, maar omdat "we" er nog iets van zullen leren? Zou dat geen mooie deal zijn? The Road to Serfdom (een dikke 200 bladzijden) voor iemand van luciede links, in ruil voor iets van hetzelfde kaliber voor mij (spartelend en strevend om luciede rechts te zijn, maar natuurlijk ook maar even onvolkomen als een andere mens).

En dat met een paar gespreksonderwerpen, bijvoorbeeld. Zoals "noem tien punten op waarvan je moet erkennen dat je het niet van Hayek had verwacht en je positief verrassen". Maar ook, "noem tien punten op die je goed genoeg begrepen hebt om ze voor jezelf te kunnen herformuleren, en argumenteer waarom je het er toch niet mee eens bent".

Zou mooi zijn.

En af en toe toe zou ik hem een berichtje willen kunnen sturen. Bijvoorbeeld als hij zich in zijn wereld van die jaren dertig afvraagt of het wel waar zou zijn, dat in een monetair systeem waarin verschillende landen een eigen munt hebben, de korte termijn kapitaal stromen ontwrichtend sterk kunnen worden. Je ziet hem voorzichtig betwijfelen of de aanhangers van dat idee wel gelijk hebben als ze dat ontkennen... En ik zou hem willen zeggen, "hey, Friedrich, dit is een berichtje van iemand van binnen 80 jaar! En ik weet echt niet veel van economie, maar ik heb toch één en ander gezien van het soort wisselmarkten die jij je voorzichtig probeerde in te beelden. En manmanman, wat heb je gelijk gekregen...".

Ach ja...

1 opmerking:

Anoniem zei

@The Road to Serfdom (°1944): gelukkige 70ste verjaardag!

http://www.booktv.org/Program/6109/Encore+Booknotes+Milton+Friedman+on+FA+Hayek's+The+Road+to+Serfdom.aspx

http://www.booknotes.org/Watch/61272-1/Milton+Friedman.aspx