dinsdag 2 oktober 2012

Het zal mijn laatste Lecarré geweest zijn

Aangezien ik de hele tijd maar boeken van Alan Furst (1) zit te lezen, en aangezien ik toch ook eens wil afwisselen (als er nog iemand goede ideeën heeft?) en aangezien ik verschillende boeken van John Lecarré echt fantastisch heb gevonden (maar sommige ook dood en doodsaai) en aangezien iemand me vertelde dat zijn Looking Glass War een heel mooi geval van "de lezer op het verkeerde been zetten" was (zoals ik dat ik in The Spy who came in from the Cold zo geweldig vond; om van Tinker Tailor (2) maar te zwijgen)...

(...waar zat ik...?)

...aangezien dus (dat allemaal samen), heb ik maar eens die Looking Glass War gekocht. En daarstraks, juist toen de Kindle me vertelde dat ik 26% van het boek had gelezen, heb ik die dodelijke vraag voelen opkomen: waarom zit ik dit eigenlijk te lezen?

Het is een ontzettend deprimerende enscenering. Het "departement" is in zijn laatste stadia van verval gekomen, de hoofdpersonages zijn dwazen die zich in hun trots te goed voelen om de hulp van George Smiley en de zijnen in te roepen, zelfs als de raadgevingen die ze krijgen zich zo overduidelijk op het niveau van kleuters bevinden, en politiek gekonkel is het enige wat ze nog een beetje kunnen. Bovendien hebben ze allemaal problemen met hun vrouw, of hun kinderen, of allebei tegelijk, en de enige echtgenote die nog iets om haar man schijnt te geven is de weduwe die te horen krijgt dat die gesneuveld is - terwijl "the child vanuit een hoekje zat toe te kijken".

Dus waarom zit ik zoiets te lezen?

Ik heb dat wel vaker bij Lecarré, vaker wel dan niet, eigenlijk. Een paar boeken die ik in de rest van mijn leven (aangenomen dat ik vlot de honderd haal) nog wel verschillende keren volop genietend zal herlezen, en nog veel meer die je van mij best fantastisch mag vinden, maar ikzelf vind het telefoonboek beter.

Vandaar dat ik nu denk dat het potentieel is uitgeput. Ik denk dat ik maar "not interested" zal ingeven in mijn Amazon recommendations waar Lecarré geregeld uitkomt, en hopen dat er binnenkort weer goede science fiction (Banks zou weer op het punt staan een "Culture" turf te publiceren) en dergelijke verschijnt. Heeft iemand voorstellen? Ik ken haast niets van thrillers (3), maar ik heb het gevoel dat ik daar veel plezier aan zou beleven: voorstellen? Ik bedoel geen "politie"; alle sympathie, hoor, maar het thema van de inspecteur die de moord oplost, ik weet het niet, het is alsof ik het in zwart-wit moet lezen, bij mij "pakt" het niet.

Maar John Lecarré - jammer van de tien euro of zo, maar ik kan zoiets niet op de Kindle zien staan. Ik smijt het er weer af, en zou zeggen, als je ongeveer mijn smaak denkt te hebben, laat die Looking Glass War dan maar zo. "Niet helemaal kunnen uitlezen"; ik veronderstel dat dat nul sterren zijn op mijn schaal van kwotering (4)?

Als troost heb ik dan maar gewoon de volgende Alan Furst gekocht. Maar als er iemand nog ideeën heeft...?


-------------------------------------------
(1) http://speelsmaarserieus.blogspot.be/2012/09/night-soldiers-alan-furst.html
EN http://speelsmaarserieus.blogspot.be/2012/08/alan-furst.html
(2) http://speelsmaarserieus.blogspot.be/2010/11/tinker-tailor-soldier-spy.html
(3) http://speelsmaarserieus.blogspot.be/2012/06/ik-heb-een-thriller-gelezen.html
(4) http://speelsmaarserieus.blogspot.be/2006/03/kwotering.html

Geen opmerkingen: