zondag 17 maart 2013

Dat zou een mooie doorbraak zijn!

Een artikel op de site van Reuters (1) zegt dat ingenieurs een filter hebben gemaakt die precies één atoom dik is. Zoals altijd zitten we nog niet in een stadium waarin de filters op grote schaal kunnen gemaakt worden, maar misschien is het deze keer de moeite waard om het te proberen. Bijvoorbeeld: om water te ontzouten. De energie nodig om water door de filter te sturen is er honderd keer lager mee dan wat momenteel nodig is. Als je dan weet dat gebrek aan drinkbaar water bij veronderstelling de komende decennia één van de grote oorzaken van gewapend conflict zal worden, dan voel je het al aankomen. De factor "energiekost" om het gewoon te maken uit zeewater die met een factor 100 daalt; er zijn al technologische revoluties geweest die het met véél minder moesten doen.

Het spul is 500 keer dunner dan het beste huidige materiaal voor filters en toch 1000 keer sterker. Niet te verwonderen als er ook al nagedacht wordt aan heel andere toepassingen, zoals in de medische sector; de petroleum industrie.

Wat betweters zoals ik daar prachtig aan vinden is dat het toch al juist tijd was om van dwarsliggerij te veranderen! Tot voor kort hoorde je overal vertellen dat de vooruitgang echt wel ongelofelijk was, en almaar sneller ging, en zovoort etcetera. Dus moesten mensen zoals ik er op wijzen dat daar in feite heel erg de klad in leek te zitten. Dat het allemaal maar de inertie was van ideeën die de laatste 100 of 200 jaar wel erg relevant waren, maar dat ze in feite al uitgewerkt raakten terwijl niemand het nog zag.

Bijvoorbeeld, zo heel erg verschillend is onze wereld niet van 50 jaar geleden, toen we ook al auto's en vliegtuigen en massamedia hadden. Jamaar, "computers en het internet!" krijg je dan te horen. Zeker, ik wil niet terug naar 50 jaar geleden. Maar als je dat verschil met nu vergelijkt met het verschil met 50 jaar dààrvoor... Kinderen die op het veld of in de fabriek werkten in plaats van naar school gingen, mensen die stierven als de vliegen aan TBC en hevige debatten over het vrouwenkiesrecht (weten we nu eigenlijk al of vrouwen een ziel hebben?). En het verschil met de 50 jaar dààrvoor... Vrijwilligers om hun volgende bezoek aan de tandarts, om van blindedarmontsteking te zwijgen, eens zonder verdoving te proberen?

Toch begon ik de laatste tijd al eens te denken dat dat besef - dat die verschillen met de laatste vijftig jaar helemaal niet meer zo uitgesproken zijn als wat we vroeger aan verschil zagen - een beetje begint ingeburgerd te geraken. Dus wat moeten de betweters nu doen? Wel, beginnen artikelen te schrijven over de vooruitgang, natuurlijk! Binnen 50 jaar staan de kranten vol met die domme mensen van 2013 die nog dachten dat proper water een probleem ging zijn! Hahahahaha! Wateroorlogen, kan je je dat voorstellen? Er gingen water (!) oorlogen zijn! De technologische doorbraak die het ging oplossen speelde zich recht onder hun ogen af, en niemand die het gezien had...

Afspraak in 2063.

---------------------------------
(1) http://www.reuters.com/article/2013/03/13/us-usa-desalination-idUSBRE92C05720130313

Geen opmerkingen: