maandag 18 maart 2013

Zo, dat valt voorlopig nog mee!

Wel, als je bedenkt hoe van alle kanten het financiëel Armaggedon werd aangekondigd (1)... Veel zal natuurlijk afhangen van wat er gebeurt wanneer nog eens aangekondigd wordt dat pakweg Spanje weer eens een kapitaalsinjectie nodig heeft; en hoe het er dan zal uitzien met die "bankrun" en dat "vertrouwen van de spaarder". Maar in afwachting dat het zo ver is, en goed wetend dat het nog maar de eerste dag is...

Hoe dan ook, voorlopig valt het het heel erg mee. Even opmerken dat de voorspeller uit de post van gisteren had gezegd dat hij de Spaanse en Italiaanse 10 jaar rente 15 basispunten zag stijgen, en ik heb er op gelet en bij de opening was het precies zo! Alleen was dat op zich al een zeer bescheiden voorspelling; het soort beweging waaraan je nooit van je leven zal zien dat het juist groooooooote crisis was. En belangrijker nog, nu aan het einde van de dag is de Spaanse rente 4 puntjes gestegen, en de Italiaanse... ook!

En als we even een screenshot van De Tijd maken, na één dag "bankrun"...Het goud is een héél klein beetje gestegen, de euro trouwens ook, de Amerikaanse beurzen tonen nauwelijks een rimpeling, en de Europese beurzen (dat was de plaats waar de Enorme Explosie zich voordeed, nietwaar?) zitten op een daling waarvan je alweer niet het verschil met een dag van de gewone ups en downs kan zien.

Terwijl de twitterberichten van gisteren echt wel maar een heel kleine greep uit een heel grote berg kreten waren.

Ik geef toe dat we best het einde van de week, of zoiets, afwachten voor we er wat gerust op kunnen zijn. Maar na één dag "crisis" ben ik niet zo ontevreden van mijn relativerende postje van gisteren.

--------------------------------------
(1) http://speelsmaarserieus.blogspot.be/2013/03/cyprus-soep-nooit-zo-heet-gegeten-en.html

Geen opmerkingen: