dinsdag 5 maart 2013

Op de valreep gemist! (de pessimisten hadden het mis)

Weet je het nog, een maand en één dag geleden, dat De Tijd zich afvroeg of, en wanneer, de Dow Jones door zijn all time record zou gaan (1)? Een kleine helft dacht dat het nog "voor deze maand" zou zijn, maar er waren ook "500 pessimisten" die dachten dat er een crash "van Roubini proporties" aankwam. Nu, er kan natuurlijk altijd een crash aankomen, maar toch...

"Rond de 500 mensen dus, die zich erg pessimistisch voelen. Wel, ik niet. Maar natuurlijk kan ik het mis hebben: de laatste jaren ben ik vaak veel te optimistisch geweest. Hoe dan ook,  zolang nog niet iedereen gekocht heeft; zolang de laatste pessimist zich nog niet heeft overgegeven, is er weinig gevaar voor een crash "van Roubini proporties".

Het leek me niet erg het moment voor een crash, en op die ene dag na waren het de optimisten die gelijk hadden. Maar mij is het doorgaans helemaal niet om gelijk om ongelijk te doen (tenzij iemand grote ruzie komt zoeken, natuurlijk). Veel interessanter is dit soort dingen om iets bij te leren! Ik weet zelf nog heel goed dat ik het in 2007 "nog te vroeg voor Obama" verklaarde, en in 2010 dat de eurocrisis wel heel snel zou overwaaien! Gebruik je hersens: wat had je voorspeld; wat is er werkelijk gebeurd, waar zat verschil, hoe heb je dat zomaar over het hoofd kunnen zien?

Ik kan het natuurlijk niet weten voor 500 mensen. Als het een geval van "politieke vervuiling van het denken" was; als ze er echt van overtuigd zijn dat er wel een enorme crisis moet komen, omdat ze anders onder ogen moeten zien dat de overheid wel eens iets goeds zou kunnen doen: dan kan niemand ze helpen. Ze roepen het nu al jaren en ze zullen het nog jaren blijven roepen: niks aan te doen. Hyperinflatie, binnenkort! Het internet stond er al in 2007 vol mee...

Maar wie wel intellectuele vooruitgang wil maken: OK, vraag het je af, zonder taboes: waar zit toch dat verschil tussen wat je had verwacht en wat er is gebeurd?

Hier is nog eens de screenshot van een maand en één dag geleden. De Dow Jones moest naar 14.164 gaan. Daarnaast de screenshot van vandaag. Voorlopig géén "crash van Roubini proporties". En by the way, zie je dat goud 100 dollar lager staan? De post waarin ik daar drie weken geleden iets van zei (2) heeft de kwotering "flauw" gekregen.



--------------------
(1) http://speelsmaarserieus.blogspot.be/2013/02/nog-500-pessimisten-ze-kunnen-best.html
(2) http://speelsmaarserieus.blogspot.be/2013/02/goud-versus-aandelen.html

Geen opmerkingen: