vrijdag 6 september 2013

Toch handig, zo'n beetje "reverse paranoia"

Een paar maanden geleden beschreef ik mijn mentale aandoening (één van de vele) "reverse paranoia" (1). De aandoening bestaat er in dat je je - anders dan bij echte paranoia - helemaal niet bezorgd maakt om allerlei onaangename maar - anders dan bij echte paranoia - ingebeelde verschijnselen, waar je dan maar een complot achter ziet. Integendeel, de onaangename verschijnselen zijn reëel, maar ze blijven verborgen omdat ze wel voor de ogen van iedereen in het zicht liggen maar niemand ze wil zien. En zoals bij gewone paranoia verwonder je je eindeloos over het feit dat niemand ze wil zien, maar voor de rest, dus, laat je je goede humeur er niet door bederven.

Het voorbeeld dat ik had gekozen was het feit dat overheden ons internetleven in de gaten houden. En daarover had ik gezegd:

"Dat is nu Reverse Paranoia! Uit ons gesprek bleek dat mijn wereldbeeld, dat stevig gebaseerd is op niet de minste kennis van zaken, er nog veel naargeestiger uitziet dan de vragen die de serieuze mensen zich nu stellen. In mijn wereldbeeld is al dat gedoe over de overheid die vragen stelt aan internetproviders, en dat die er in omstandigheden van blablabli blablabla moeten op ingaan alleen maar een schaamplapje om de simpele realiteit te verbergen. Die realiteit is dat een handvol Amerikanen, Russen, Chinezen en andere NSA's doodeenvoudig alles lezen wat ze maar willen lezen, ongeacht hoe goed dat jij denkt dat je "beveiligd" bent."

De onderlijning heb ik er voor deze gelegenheid aan toegevoegd. En nu is het bijna drie maand later, en grote verrassing, voorpaginanieuws, de krantenkoppen staan er vol mee, en we vernemen (2):

"The agency has circumvented or cracked much of the encryption, or digital scrambling, that guards global commerce and banking systems, protects sensitive data like trade secrets and medical records, and automatically secures the e-mails, Web searches, Internet chats and phone calls of Americans and others around the world, the documents show. 
 
Many users assume — or have been assured by Internet companies — that their data is safe from prying eyes, including those of the government, and the N.S.A. wants to keep it that way. The agency treats its recent successes in deciphering protected information as among its most closely guarded secrets, restricted to those cleared for a highly classified program code-named Bullrun, according to the documents, provided by Edward J. Snowden, the former N.S.A. contractor."

De onderlijning komt van mezelf. Kijk, het is best lastig, deze en andere mentale aandoeningen van me. Maar soms toch ook wel handig...

-------------------------------------------
(1) http://speelsmaarserieus.blogspot.be/2013/06/ik-begrijp-weer-eens-de-hetze-niet.html
(2) http://www.nbcnews.com/technology/nsa-foils-much-internet-encryption-8C11083204
cfr http://www.standaard.be/cnt/dmf20130906_00728175

Geen opmerkingen: