woensdag 23 september 2009

Niet duurzaam?


Economist Stephen Roach van Morgan Stanley denkt dat de stijgingen van de beurzen "niet duurzaam" zullen blijken:

http://www.tijd.be/nieuws/economie-financien/-Stijging_van_beurzen_is_niet_duurzaam-.8236012-600.art


Het is "allemaal technisch" en het "zal eindigen in een ontgoocheling" vindt hij. En dat zou natuurlijk allemaal kunnen. Maar laten we niet vergeten dat we in maart, toen het eens een weekje gestegen was, precies hetzelfde deuntje hoorden: het was de tijd van de "Dead Cat Bounce" post (1). Ik heb er altijd weer achteraf spijt van dat ik dat soort artikelen niet bijhoud, dus deze keer doe ik het maar eens toch. Natuurlijk, net zoals ik denk dat voorspellingen niets waard zijn denk ik ook dat het bijhouden ervan niets waard is. Immers, als we alleen maar verder stijgen zal alleen maar "bewezen" zijn wat we al lang wisten, en als blijkt dat er een nieuwe crash komt, dan heb je alleen maar het verschijnsel dat er temidden van de enorme hoeveelheid gekakel altijd wel iemand het precies goed voor zal hebben.

Maar toch. Ik geef maar even de noteringen van de BEL20 (slot 23 sep) en de Dow Jones (21.00 uur Belgische tijd) mee:

BEL20 2,491.19
Dow Jones 9,904.69

En misschien, heel misschien, kunnen we er binnen zoveel maanden nog iets mee aanvangen...

---------------------------------
(1) http://speelsmaarserieus.blogspot.com/2009/03/dead-cat-bounce.html

1 opmerking:

HugoM zei

Een genoeglijke avond meegemaakt met o.a. een Chinees en een Indische expat. De Lehman domino heeft een generatie beursschuw gemaakt, vooral Derwaarts. Investeren in productie Herwaarts? Forget it... too much red tape, too little red carpet.

Maar de Communisten loeren nog altijd om de hoek, en India is in the long run ook niet zo safe voor de nouveaux riches en hun wufte bezittingen. Dollars? Gaan de Obamisten ooit al die versgedrukte bonds kunnen terugbetalen en wat als de Amerikanen ineens allemaal Lehman heten? Once bitten enz...

Vastgoed. Vastgoed is goedkoop en tastbaar. Vastgoed is veilig in Europa (don't try it in Asia), en de Euro is solied. Niet omdat hij solied is, maar hij is minder kwakkel dan de rest.

De tijd verslindt de steden, geen tronen blijven staan. De legerbenden sneven, vastgoed zal nooit vergaan.