donderdag 10 september 2009

Over zeepbellen, "faillissementspremies" en soortgelijk spul

De"dead cat bounce" post (1) dateert ook alweer van een half jaar geleden. En de "inkzwart scenario" post is zelfs al bijna een jaar oud (2). Wat ziet de wereld er toch alweer heel anders uit, een jaartje nadat Lehmann Brothers failliet ging, en de mensen die niet in het "domino effect" (3) geloofden toch een heel pak wijzer werden! De beurzen hebben een verschroeiende hausse achter de rug, en de scenario's die ikzelf beschreef in termen van de "verdwijnende faillissementspremie" (4) beginnen er zo griezelig realistisch uit te zien dat ik haastig moet verklaren dat dat allemaal puur toevallig was en dat, als je voldoende clowns allemaal uitspraken laat doen over (bijvoorbeeld) de financiële markten, er ook wel eens één zal tussen zitten die het bij het rechte eind heeft.

Veel interessanter is dat een Chinese Centrale Bankier heeft verklaard dat hij overal zeepbellen ziet. De overheden hebben zoveel liquiditeiten in het systeem gepompt die evenwel niet naar de reële economie zijn gestroomd, dat ze een enorme zeepbel hebben geblazen. En dus zitten wij ons hier te verkneukelen over de stijgende koersen en de overwaaiende crisis, terwijl dat nog steeds een even grote illusie als twee jaar geleden was.

Wel, het zou kunnen. Maar aan de andere kant... Stel dat de overheden nu eens niet al die liquiditeiten in het systeem hadden gepompt. Stel dat ze nu eens werkelijk, zoals ik sommige mensen heb horen verklaren (wat ze niet belet zichzelf erg serieus te nemen) "de banken failliet hadden laten gaan". Ik herinner me nog, veteraan van vele financiële crisissen die ik nu eenmaal was, hoe uitzonderlijk de sfeer in de marktenzalen was, die dagen na de val van Lehmann Brothers. Luguber was de sfeer: luguber. Nooit gezien - en ik heb veel crisissen gezien, van achter het scherm, en de telefoon die niet stilstond in mijn handen.

Dus beeld je nu maar eens in dat al die spaargelden waren verloren gegaan, en al die jobs, en al die inkomstenbelasting, en al die belastingen op al die salarissen, en al die kredietverlening, en vele, vele andere...

Wat zou het effect op het BNP dààrvan geweest zijn?

Iedereen praat vandaag maar over hoe de staatsschuld in termen van het BNP zwaar aan het stijgen is, maar wie heeft zich al eens luidop afgevraagd hoe de staatsschuld in termen van BNP zou geëvolueerd zijn als de schuld zelf niet gestegen was, maar het BNP, pakweg, gehalveerd?

Hmmmmm?

En ik zou maar niet teveel blazen bij dat soort vragen, "remember dat 'inktzwart scenario'?" (5)? We hebben intussen uit onverdachte bron vernomen dat de Amerikaanse regering zat te denken aan plannen om de bevolking te bevoorraden, om ze te voeden (!), indien de handel en het banksysteem in elkaar waren geklapt.

Dus ja, de overheden hebben massaal interventies toegepast. En iedereen die dat per ideologie fout vindt maar toch ook niet echt kan ontkennen wat hij gewoon met zijn eigen ogen kan zien, moet nu maar beginnen over "de zeepbel" of over "de inflatiegolf" die dat allemaal nog altijd moet ontketenen. Maar weet dat daar vaak veel, jawel, ideologie achter zit - en dat het wegmoffelen van de consequenties van niet interveniëren nu veel gemakkelijker is dan een paar maand geleden. Die consequenties lijken immers stilaan over te waaien. Terwijl de (al dan niet ingebeelde) consequenties van de interventie desnoods kunnen uitgesteld worden tot ze samenvallen met het Laatste Oordeel.

----------------------------------
(1) http://speelsmaarserieus.blogspot.com/2009/03/dead-cat-bounce.html
(2) http://speelsmaarserieus.blogspot.com/2008/10/en-dan-nu-een-inktzwart-scenario.html
(3) http://speelsmaarserieus.blogspot.com/2008/09/domino-effect-zie-ik-nu-iets-over-het.html
(4) http://speelsmaarserieus.blogspot.com/2009/04/de-crisis-is-bezworen.html
(5) http://speelsmaarserieus.blogspot.com/2009/07/remember-een-inktzwart-scenario.html

PS De post van 4 mei eindigde met "(BEL20 slot op 4 mei: 1,993.47; Dow Jones: 8,426.74)":

http://speelsmaarserieus.blogspot.com/2009/05/hopelijk-hebben-de-markten-gelijk.html


Vandaag ziet dat er uit als "BEL20 slot op 10 september: 2,450.76; Dow Jones: 9,621.97"...

Geen opmerkingen: