dinsdag 15 december 2009

Zéér gecharmeerd, daar niet van...

Mijn oog valt op een site met de naam "metatale", en daarop staat een top 100 van "de meest invloedrijke blogs van Vlaanderen". Een aangezien ik er anders niet over begonnen was voel je het al komen: Speels maar Serieus prijkt tussen die 100 (versie per 11 december 2,009)!

http://www.metatale.eu/top-100


Oe, wat was ik gecharmeerd! Komt dat zien! Heb ik toch eindelijk eens iets met succes gedaan! Want zoals dat gaat met mensen met een nogal eerder tamelijk goed ontwikkeld zelfbeeld, de verleiding om daarin te geloven is groot.

Alleen, er bestaat ook zoiets als een "reality check". Die check bestaat er in dat je via tellers kan weten hoeveel bezoekers je blog heeft. En het moet gezegd, die cijfers zijn, voor een blog dat zo "invloedrijk" is, nogal mager. Meelijwekkend dun, beter gezegd.

De toestand is dat ongeveer in februari 2,008 een hoogtepunt werd bereikt, toen er dagelijks net geen 100 hits waren. Bijna 2 jaar geleden. En 100, zo heb ik me laten vertellen, dat is de grens tussen een blog dat tenminste een béétje gelezen wordt, en een blog dat dood is. De toestand is dat dit blog na twee jaar bloggen net niet op die grens zat.

Met de lente van 2,008 zette zich ook een daling in, die in de zomermaanden uitbodemde. Dat is normaal: vakantiemaanden zijn slechte blogmaanden. Alleen heb ik de hoogtepunten (nu ja...) van februari 2,008 nooit meer teruggezien. In feite is het na de dieptepunten van de zomer van 2,009 (toen de bloggerij nog praktisch was stilgevallen ook) relatief goed gegaan, en tegenwoordig zit ik zelfs aan de tweede meest succescvolle (nu ja...) periode ooit. Het aantal hits per dag daalt nog maar zelden beneden de 50, en af en toe zou een mens zelfs weer van 100 dromen...

Om een lang verhaal niet nog langer te maken: zéér gecharmeerd, hoor, daar niet van. Maar de waarheid is: dit is naar alle maatstaven een "dood" blog, met zeer weinig lezers (die ik daarom natuurlijk alleen maar des te hoger inschat!). En dus kan het onmogelijk een "invloedrijk" blog zijn. Ik weet natuurlijk niet wat er fout is aan het metatale-systeem. Maar zo op 't eerste zicht zou ik zeggen: misschien is de spoeling in Vlaanderen te dun, en heeft een concept als "meest invloedrijke blogs" na tien of twintig serieuze voorbeelden helemaal geen betekenis meer.

Of misschien is het gewoon een ingenieuze reclamecampagne. Je maakt in feite een top-20, en elke week opnieuw voeg je er per random generator 80 andere blogs aan toe, die natuurlijk allemaal zeer gecharmeerd een artikeltje aan Metatale wijden. Ik veronderstel dat ik mijn deel van het spelletje heb gedaan door ineens de url mee te geven?

1 opmerking:

Dieter Verhofstadt zei

Een goede reden om die top 100 niet ernstig te nemen is dat sommige sites er 2x in staan, zoals smetty en lvb, maar dan telkens met www en zonder. Vreselijk slordig staat dat.

Waarom lees ik jouw blog niet (meer)? Ten eerste natuurlijk bij gebrek aan discussiepartners, dus dat gaat over kritische massa. Ten tweede wegens de vorm: het is allemaal tekst en dat lokt niet, en je gebruikt geen kolommen en je witregelgebruik is overmatig. Ten derde ben ik niet zo geïnteresseerd in het bankwezen maar dat ligt aan mij, dus waarom lok je geen kritische massa die monetair-filozofisch is aangelegd zoals jij? Omdat je soms ook uitstappen maakt naar je eigen leven, zoals bijvoorbeeld die keer dat jullie allemaal ziek waren, en dan degradeer je je blog tot een online dagboek, en dat werkt niet.

Dus: focus, opsmuk, volharding en marketen maar. Zoals energierapport.blogspot.com

Succes!