zaterdag 12 december 2009

Oh kijk nu! Het is nu officiëel!

Hier zijn een paar url's:

http://www.tijd.be/nieuws/buitenland/Blair_noemt_invasie_in_Irak_terecht.8271848-439.art
http://news.bbc.co.uk/2/hi/uk_news/politics/8408918.stm


Binnenkort is het zeven jaar geleden, maar beter laat dan nooit? Hoewel, Brad DeLong zou zeggen "seven years late and billions and billions of dollars short".

Hoe dan ook: het is nu officiëel. De beslissing om in 2,003 Irak binnen te vallen stond volledig los van de aanwezigheid van massavernietigingswapens ("WMD"). "Indien hij had geweten" dat er géén WMD waren, dan had hij ook besloten Irak binnen te vallen.

Nu, terzijde, we weten natuurlijk al lang dat ze héél goed wisten dat er geen WMD waren. Dat weten we omdat niet alleen de inspecteurs van de VN (waarvan ze zo lang probeerden vol te houden dat die hun werk niet mochten doen) dat doodeenvoudig gezegd hadden. En dat weten we omdat hun eigen CIA dat doodeenvoudig gezegd had. En dat weten we omdat het doodeenvoudig in hun eigen "Dalfür" (of hoe die ook weer precies heette) rapport stond. En de mooiste van allemaal, dat weten we aan de manier waarop de campagne die ze destijds hebben opgezet, waarmee ze de CIA probeerden te beschuldigen dat ze het gevaar van de WMD probeerden te verdoezelen, zo erbarmelijk in het water viel. Immers, toen ze nauwelijks een jaar later snel een zondebok nodig hadden om te verklaren waarom ze "geloofden" dat er WMD waren, toen klonk ineens dat ze dat geloofden omdat de CIA hen dat had wijsgemaakt (1)!

En natuurlijk stond de hele bende (die vandaag de dag zo goed is in het ontmaskeren van "Obamania" en andere klimaathysterieën) klaar om pink op de naad alles te slikken wat Bush maar beweerde, en natuurlijk was er niet één die ook maar iets vreemds had opgemerkt. Waar waren ze toch allemaal, al die ontmaskeraars, toen we ze zo hard nodig hadden?

Maar terug naar het onderwerp. Hier hebben we dus een land dat niemand had aangevallen en niemand bedreigde. En hier hebben we een buitenlands regime - en het is zéér pijnlijk het te moeten opbiechten, maar dat is dat Westen dat zich zo graag een torenhoge morele superioriteit aanmeet - dat heeft besloten dat daar iemand anders aan de macht moet komen. Een buitenlands regime dat zeer goed weet dat er betere redenen dan "omdat we daar zin in hebben" nodig zijn om zomaar een oorlog te beginnen. Een buitenlands regime dat dan maar een hoop redenen fabriceert, en intussen, bijna zeven jaar later, doodleuk toegeeft dat ze nu eenmaal iets van argumenten moesten hebben, en als het geen WMD waren geweest, dan had het iets anders moeten zijn:

"Ik zou nog altijd gedacht hebben dat het juist was om hem (Saddam Hoessein) te verdrijven', zegt Blair. Hij voegt wel toe dat hij andere argumenten nodig gehad zou hebben om de aard van de dreiging te omschrijven."

En dus is het nu officiëel. Ze hadden géén redenen om een oorlog te beginnen tegen een land dat niemand had aangevallen en niemand had bedreigd. Ze wisten zeer goed dat ze daar evenwel wèl redenen voor nodig hadden. En nu geven ze toe dat om het even welke reden goed genoeg was, want ze zouden het hoe dan ook gedaan hebben, en ze zouden de redenen achteraf verzonnen hebben - precies zoals ze nu ook hebben gedaan.

Oorlogsmisdadigers, dus. En zoals bij eerdere gelegenheden waren er weer een hele hoop die de hele tijd probeerden van "Wir haben es nicht gewuszt".

Maar ze hebben het wel gewuszt.

Zoals alweer Brad DeLong een tijdje geleden zei: iedereen die zich ooit voor de oorlog in Irak heeft uitgesproken en die sindsdien aanspraak maakt op ook maar een greintje geloofwaardigheid in geopolitieke onderwerpen doet er goed aan de volgende twee vragen te beantwoorden:

Wanneer had je door dat de hele Irakoorlog één van de grootste geopolitieke blunders uit de geschiedenis van het Westen was?
Wanneer, en wààr (url?) heb je dat openlijk toegegeven?

Tony Blair, de poedel van Bush
Tony Blair, de poedel... van een poedel


---------------------------------------
(1) http://speelsmaarserieus.blogspot.com/2007/02/als-we-het-toch-eens-hadden-geweten.html
EN http://speelsmaarserieus.blogspot.com/2007/05/de-profetische-blik-van-de-cia.html

Geen opmerkingen: