zondag 26 januari 2014

De bevolkingsexplosie in Bangladesj

Hier is een leuke twee van Hans Rosling, de man van Gapminder (1):



Rosling is de man die zich met zijn Gapminder al meerdere jaren bezig houdt met statistieken over de "state of the world", maar dan zo hapklaar gemaakt dat je geen goed excuus meer hebt om allerlei dingen niet te weten. Sinds kort houdt hij zich dan ook bezig met hoe heel veel mensen desondanks niet weten wat ze in feite hadden moeten weten, tenminste, wanneer ze werkelijk luidkeels over het onderwerp hun mond willen open doen.

Bijvoorbeeld! Eurabië! Of toch tenminste hoe de wereld zal overspoeld worden door Moslims, en wel omdat zij ons met hun veel grotere vruchtbaarheid zullen verdrinken! Het is waar dat dat onderwerp intussen sinds drie jaar geleden veel lijkt te hebben ingeboet (2) - hoewel, ik zie natuurlijk ook lang niet alles (3).

Hoe dan ook, we nemen Bangladesj. Een Moslimland! Het heeft een ontzettende bevolkingsgroei gekend, de laatste eeuw of zo. Dus hoe groot zou de vruchtbaarheid, in gemiddeld aantal kinderen per vrouw, daar zijn? Rosling stelde de vraag in het Verenigd Koninkrijk, en je kon kiezen uit vier mogelijke antwoorden: 2.5, 3.5, 4.5, of 5.5; het laatste cijfer in de buurt waarmee je in bepaalde omstandigheden inderdaad een bevolkingsexplosie ziet. Aangezien je één kans op vier hebt, heb je 25% kans het juist te raden, en dat is waar de score van de chimpansee vandaan komt.

Blijkt dat "de chimpansee" het dubbel zo goed doet als mensen uit een beschaafd, modern en ontwikkeld land als het VK! Hoe is dat zelfs maar mogelijk? Hoe kan je het stukken slechter doen dan gewoon raden? Wel, dat is vrij simpel. Dat kan als je helemaal niet probeert te raden, omdat je denkt dat je het weet. En in dit geval "weet" "iedereen" "toch" dat de vruchtbaarheid bij de Moslims veel hoger ligt dan bij ons? En dus probeert niemand te raden, en gaan ze de mist in om zich door de chimpansees te moeten laten uitlachen.

For your info (maar, hey, ik wist wel dat de lezer het in feite al lang wist, hoor), het juiste antwoord is: 2.5. Iets meer dan het vervangingsniveau, en pakken lager dan de jongste decennia.

-------------------------------------
(1) http://www.gapminder.org/
(2) http://speelsmaarserieus.blogspot.be/2011/01/moslim-populatie-verdubbelt-in-twintig.html
EN http://speelsmaarserieus.blogspot.be/2011/12/ik-mis-het-eurabie-onderwerp.html
EN http://speelsmaarserieus.blogspot.be/2013/01/ik-mis-dus-echt-dat-eurabie-onderwerp.html
(3) http://speelsmaarserieus.blogspot.be/2013/10/ha-eindelijk-nog-eens-een-eurabie-alarm.html

4 opmerkingen:

vuurland zei

Om nog maar eens een klassieker te misbruiken: ik wantrouw bankmensen, vooral als ze cijfers rondstrooien ;-)

http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_sovereign_states_and_dependent_territories_by_fertility_rate

Op deze link staat Bangladesh voor 2013 met een vruchtbaarheid van 2.5, dus qua bron zal het wel overeenkomen. De auteur had ook Irak (3.5), Yemen (4.25), Gaza (4,4), Nigeria (5.3) of Somalië (6,17) kunnen gebruiken, maar dan had er natuurlijk niet zo een schoon pedant stukje internet kunnen geschreven worden. Oh ja, Iran staat op maar 1.86, en België dan weer op 1.65. Ik dacht echter dat de laatste 10/15 jaar de bevolking serieus enkele procenten gegroeid was, misschien komt dat dan door langere levensverwachting en migratiestromen, geen idee.

Maar wat die 1.65 voor Belgie en 2.5 voor Bangladesh betekenen (is dat veel meer, of maar een beetje meer, of...?), daar heb ik geen zicht op, dus:

http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_sovereign_states_and_dependent_territories_by_birth_rate

geboortecijfers er bij halen (ik ga er, waarschijnlijk niet ten onrechte, van uit dat er een verband is tussen vruchtbaarheidsindex en geboortecijfers).

Hier haalt België (met 1.65 vruchtbaarheid) 10 geboortes per 1000 inwoners in 2013 en Bangladesh (met 2.5) 22, dus meer dan het dubbele. En dat vind ik toch een substantieel verschil. Ik ben te lui om het verband tussen vruchtbaarheidscijfers en geboortecijfers op te zoeken, maar 22 is toch meer dan het dubbele van 10, en dus een significant verschil.

En ter afsluiting nog een stuk uit het NRC van vorig weekend:

http://i.imgur.com/Pxz912i.jpg

Graag gedaan, ik zou niet willen dat ten huize R. de verveling toeslaat als de kindjes naar bed zijn :-)

Koen Robeys zei

Maar er heeft echt niemand ooit ontkend dat de Westerse cijfers lager liggen dan de Moslimcijfers, hoor. Wat daarentegen wel ontkend is, is dat de Moslimlanden zelfs maar in staat zouden zijn om te doen wat de Westerse landen gewoon een eeuw of wat eerder hebben gedaan: namelijk hun cijfers ook naar beneden krijgen. Denk maar aan de jongste Eurabië post hier, het stond er letterlijk in.

En als ik nu naar je eerste url zit te kijken en ik zie al die Noord Afrikaanse landen zo mooi groen kleuren, daar waar ze een generatie of twee geleden nog roze of rood waren geweest...

En dat is wat ik hier, onder deze tag "Islam vs Westen", al ergens rond 2007 ben beginnen zeggen, en wat een zeven jaar later inderdaad waar is.

vuurland zei

Blijkbaar heb je totaal niet begrepen wat ik wilde zeggen, maar dat kan ook volledig aan mij liggen.


Link 1: Niets westen tegenover Islam, gewoon 'neem je een ander (islam)land, dan lukt het truukje niet meer. Dus dan is het jammergenoeg niet meer dan een truukje. (Maar totaal terzijde: ik ben het volkomen met je eens dat wetenschappelijke ontwikkeling een veel beter beeld geeft van vruchtbaarheidscijfer dan welke godsdiensstatistieken dan ook).

Link 2: Met identiek dezelfde geboortes (die van 2013) kun je zeggen dat er in Bangladesh, per 1000 inwoners, ruim twee keer zoveel kinderen geboren zijn dan in pakweg België.

Link 3: Een hoogleraar aan de VU (en je kunt veel over de VU zeggen, maar niet dat het een rechts bolwerk is) ontkracht je volledige verhaal.

Koen Robeys zei

Wel, we zijn het eens dat ik totaal niet snap wat je wil zeggen. Een beetje op het niveau van "waaraan heb ik dit verdiend?", in feite.

Ik heb eigenlijk alleen maar een tweet laten zien, die bevestigt dat de vruchtbaarheid bij allerlei Moslimvolkeren crasht als een baksteen. Ik heb het ook nog eens in Gapminder ingegeven, met onder andere Marokko: precies hetzelfde beeld.

Dus, het aantal kinderen per vrouw in die landen - nu ja, het is een erg groot stuk planeet, in feite - daalt pijlsnel. Bij ons was dat ook zo, een eeuw of zo geleden. En voor de rest... Het voelt heel erg aan alsof je dan maar over iets heel anders begint, maar ik weet echt niet wat, laat staan waarom.