woensdag 18 november 2009

Neen, het Westen zal niet "instorten"

Het bezoek van de Amerikaanse president Obama aan China leverde allerlei stof op voor mijmeringen over de toekomstige verhouding tussen de twee grootmachten. Het heeft iets dramatisch, nietwaar, om de leiders van de huidige en de toekomstige dominante macht op de planeet te zien handen schudden? Enzovoort.

Leesbaar zuchtend merkte iemand op dat de ruïnering van het Westen al zo vaak was afgekondigd, en dat het volgens hem allemaal wel erg ging meevallen... Wéér "enzovoort".

Maar als we het hebben over de toekomstige dominante rol van China (voor het gemak doen we alsof er géén miljard Indiërs zijn) gaat het helemaal niet om het feit dat "het Westen" bezig is in te storten. Het gaat wel om iets dat analoog is aan wat de machtigste natie van de wereld uit het jaar 1,850 is overkomen.

De machtigste natie van de wereld uit het jaar 1,850 was het Verenigd Koninkrijk. Volgens de site van Angus Madisson (1) hadden ze een BNP van 63,342 miljoen (1,990 PPP) dollars. De VS hadden toen een BNP van 42,583 miljoen (1,990 PPP) dollars.

Voor het jaar 2,006 zijn de cijfers als volgt. Het VK had een BNP van 1,394,821 miljoen (1,990 PPP) dollars en de VS had een BNP van 9,266,364 miljoen (1,990 PPP) dollars. De VS is dus pakweg zeven keer rijker geworden dan het VK, en inderdaad... Het zorgt voor grote opschudding als je het in Engeland luidop durft zeggen, maar het VK is een pseudo-grootmacht geworden, en de VS zijn de nummer één van de wereld. Gemakkelijk zeven keer zo belangrijk...

Maar intussen zijn de Britten natuurlijk wel een pak rijker geworden dan ze destijds waren. De levensverwachting zal, met een zéér ruwe greep, wel van een 50 naar tegen de 80 gestegen zijn, en ergens rond 1,850 is ook de verdoving uitgevonden, dus als je sindsdien moet geopereerd worden... Het is toch allemaal iets waard, denk je ook niet? Ik heb het eens vlug opgezocht en het inkomen per hoofd is in Engeland met praktisch een factor tien gestegen.

En toch zijn ze gereduceerd van de machtigste natie van de planeet tot een derderangs grootmacht. Als je ze dat had verteld in 1,850 zouden ze ook, heel terecht, geprutteld hebben dat tien keer rijker worden niet echt een ineenstorting voorstelt. En op dezelfde manier voorspelt quasi niemand dat de VS, of "het Westen" de komende generaties zal instorten. Maar in 1,996 waren de BNP's van de VS en China als volgt:

USA: 6,803,769
CHI: 3,521,141

Steeds uitgedrukt in die "1,990 PPP" dollars. En voor 2,006 was de toestand als volgt:

USA: 9,266,364
CHI : 7,928,475

Slechts tien jaar later! Je ziet dat China druk bezig is de VS in te halen. Als je denkt dat dat komt omdat ze nu eenmaal veel meer mensen hebben, dan heb je grotendeels gelijk. Het volstaat dat de Chinezen proberen hun "veel meer mensen" ongeveer even productief te maken als de "veel minder talrijke" Amerikanen, en ze zijn machtiger dan de VS geworden in precies dezelfde proportie als ze volkrijker zijn. Dat belet absoluut niet dat de VS intussen almaar rijker, machtiger, vernuftiger in hun technologie kunnen worden. Voor de Chinezen volstaat het de productiviteitsachterstand van dat moment te verkleinen, en het veel grotere aantal Chinezen dat die productiviteit inzet doet de rest.

En dat is de reden waarom het een quasi mirakel zou zijn als China binnen enkele generaties niet veel machtiger was dan de VS. Hun steden aan de kusten van de oceaan zijn nu al enorm geavanceerd, minstens het niveau van Europeanen. Al wat ze moeten doen is de kunstjes die ze nu al kennen en toepassen uitbreiden naar de vele honderden miljoenen Chinezen die in het binnenland nog in de middeleeuwen leven, en klaar is Yang. En wij, in het Westen, zullen zoals de hedendaagse Britten helemaal niet "ingestort" zijn, vermoedelijk integendeel; we zullen veel rijker geworden zijn. Alleen zullen de Chinezen (en de Indiërs) over nog veel meer middelen beschikken dan wij - en "draw your own conclusions", zoals dat heet in goed Vlaams.

--------------------------------------
(1) http://www.ggdc.net/maddison/

Geen opmerkingen: